Dani srpske u Novom Sadu

0
Bolnica VITA Novi Sad

U bogatom kulturno umetničkom programu koji je u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Srbiji, a uz podršku Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, organizovao Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima, učestvovalo je preko 300 izvođača iz Republike Srpske i iz Srbije.

Prijateljstvo i veze Republike Srbije i Republike Srpske neraskidivi su u svim oblastima, rekao je večeras, pozdravljajući u Skupštini AP Vojvodine učesnike manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić.

S druge strane, ministar u Vladi Republike Srpske Dane Malešević izrazio je zadovoljstvo što se deo te manifestacije odvija i u Novi Sadu, posebno u delu prezentacije šarolikosti tradicije, običaja i kulture srpskog naroda, obuhvaćene koncertom „Stazama zavičaja“.
Prisutnima su se u Skupštini obratili i njen generalni sekretar Nikola Banjac i direktor pokrajinskog Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo. Neposredno pre poučetka koncerta „Stazama zavičaja“, učesnike je na Trgu slobode pozdravio pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić.

„Zavičaj je divna reč, jer nam pruža mogućnost prepoznavanja samog sebe, budi u nama ljubav, radost i tradiciju, podstiče kolektivno pamćenje, definiše naš identitet i, najzad, određuje naše mesto na planeti“, naglasio je Štatkić.
Po njegovim rečima Republika Srpska i Republika Srbija, kao i svi Srbi, ma gde god da su, čine jednu neraskidivu životnu i kulturnu matricu.

„Zato i treba da negujemo zavičajne staze, jer jedino tako čuvamo našu tradiciju, kulturu i veru gradeći identitet srpskog naroda“, naglasio je Štatkić.
Manifestacija „ Dani Srpske u Srbiji“ održava se petu godinu za redom, dobijajući time identitet tradicionalnog susreta sa sve većim brojem učesnika.

Izvor: Brif.rs