Danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava

0

Danas se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava širom sveta kao podsetnik da svaki čovek ima pravo na život, slobodu i sigurnost.

Ujedinjene nacije su 10. decembra 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti.

 Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka: od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.

U okviru Saveta Evrope 1950. doneta je Konvencija o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda koja, pored osnovnih prava, ustanovljava i mehanizme zaštite i nadzora nad njihovim ostvarivanjem.

Srbija se pridružuje obeležavanju tog dana, a danas će biti održan niz aktivnosti tim povodom.

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije organizuje Sajam “Složeni mozaik Srbije” koji će se održati u hali pet Beogradskog sajma.

Na Sajmu će učestvovati predstavnici državnih institucija, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, organizacija civilnog društva, turističkih organizacija i drugi. Svečanom otvaranju prisustvovaće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Sajam se organizuje u saradnji sa nacionalnim savetom mađarske, slovačke, češke, romske, crnogorske, nemačke, bugarske, rumunske, hrvatske, bunjevačke, rusinske, ukrajinske, vlaške, makedonske, grčke, nemačke i aškalijske nacionalne manjine, koji će na svojim štandovima predstaviti kulturnu baštinu.

U okviru kulturno-umetničkog programa nastupiće nacionalni ansambl KOLO i kulturno-umetnička društva koja će izvoditi tradicionalne igre i pesme.

Sajam je otvoren od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović izjavio je da se svakom građaninu moraju obezbediti jednaka prava, a svi zajedno boriti protiv svih oblika ekstremizma.

“Današnji dan je prilika da se podsetimo da smo svi rođeni jednaki! Boja koze, vera, nacija, seksualna opredeljenost, invaliditet ne smeju biti prepreka u poštovanju jedni drugih”, poručio je Omerović u saopštenju ističući da postoje samo samo dobri i loš ljudi.

Biti tolerantan prema drugima znaci biti čovek iznad svega. Svi zajedno moramo braniti svačije pravo na različitost. Svi moramo odlučno da se borimo  protiv svih oblika ekstremizama. Svi zajedno moramo svakom građaninu obezbediti jednaka prava”, istakao je Omerović.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.