Danas se obeležava Dan rudara

0
Bolnica VITA Novi Sad

Rudari Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) iz Resavice, obeležiće danas, sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, Dan rudar 6. avgust.

Praznik je ustanovljenog u znak sećanja na taj dan 1903. godine kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u Srbiji danas u sastavu „Rembasa“, počeo veliki štrajk rudara.

Obeležavanje Dana rudara u jutro u šest sati, po tradiciji, najaviće ispaljivanje šest plotuna rudarskih mina, izjavio je danas Tanjugu koordinator za informisanje u Sindikatu radnika JP PEU Dragan Simić.

Neće biti, posle plotuna, tradicionalnog nastupa duvačkih orkestara, ispred Doma kulture i na ulicama Resavice.

„S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, kada gledamo na svaki dinar gde ćemo potrošiti i firma i Sindikat, slavlje će biti skromno ali u duhu rudarske tradicije“, rekli su u Sindikatu.

Dan rudara obeležiće se i po rudnicima, a obeležavanje je počelo 1.avgusta sportskim programom, takmičenjima u šahu i fudbalu, pozorišnim predstavama, nastupom folklornih grupa…

U Senjskom rudniku održana su tradicionalna takmičenja rudara u rudarskoj disciplinama.

Danas i sutra, po rudnicima biće upriličen susret sa rudarima koji odlaze u penziju, rekao je Simić i naveo da je reč o 73 rudaru, iz devet rudnika JP PEU, koji su uslove za penziju stekli u proteklih godinu dana.

Njima će na svečanosti, po tradiciji biti uručeni satovi, poklon od Sindikata, i zakonske otpremnine.

Antić čestitao Dan rudara: Za više investicija i bolje zarade

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije čestitao je Dan rudara – 6. avgust, navodeći da Vlada čini napore da se investicije kao i zarade u rudarstvu povećaju, a rudari budu bezbedni na svojim radnim mestima.

Dan rudara obeležava se u znak sećanja na dan kada su se 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena…

Ministar Antić danas sa rudarima Resavice na Danu rudara

Rudari Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) iz Resavice, obeležiće danas, sa ministrom rudarstva i energetike Aleksndrom Antićem, Dan rudar 6. avgust.

Praznik je ustanovljenog u znak sećanja na taj dan 1903. godine kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u Srbiji danas u sastavu „Rembasa“, počeo veliki štrajk rudara…

Prioritet – otvaranje novih rudnika

Ministar rudarstva i energetike izjavio je danas da to ministartsvo stvara uslove da se razvija rudarski posao, tako što se privatnim kompanijama omogućava da rade istraživanja i da otvaraju nove rudnike.

Gostujući na TV Pink povodom Dana rudara, Antić je rekao da je Srbija u tom smislu napravila veliki iskorak budući da ima 250 eksplotacionih polja i da se na 130 lokacija rade istraživanja.

Izvor: Tanjug