Dalje unapređenje sveukupne saradnje sa Kinom

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Stalnog komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Džang Deđiang ocenili su u današnjem razgovoru da je prijateljstvo Srbije i Kine osnova za uspešnu saradnju na sadašnjim i budućim projektima dveju država.

Na sastanku je ukazano na to da su Srbija i Kina u poslednjih nekoliko godina ušle u novu dinamiku odnosa, ali da postoji prostor za dalje unapređenje, kako na političkom nivou, tako i u oblastima poljoprivrede, turizma i kulture.

Brnabić je istakla da su Srbiji veoma važni zajednički projekti energetske infrastrukture, kao što je izgradnja TE Kostolac, kao i saobraćajni projekti koji su od neprocenjivog značaja ne samo za Srbiju, već i za čitav region jugoistočne Evrope.

Ona je naglasila važnost uvođenja direktne avionske linije Beograd–Peking i obećala podršku Vlade Srbije u izgradnji kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Džang je potvrdio da će Kina nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim odnosima i da će ohrabriti svoje kompanije da i dalje ulažu u našoj zemlji.

Brnabić je istakla da je značajno to što posle toliko godina saradnje Srbija i Kina nastavljaju da dele iste vrednosti, i iskazala zahvalnost na naporima koje Kina ulaže kako bi realizovala projekte važne ne samo za Srbiju i region, već i za čitavu Evropsku uniju.

Izvor: Vlada Srbije