Đačke uniforme ponovo u školama

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Vrčinu da đačke uniforme smanjuju uticaj socijalnih razlika na ponašanje učenika, a kod dece razvijaju kolektivni duh i osećaj pripadnosti školi.

Šarčević, koji je posetio ovu obrazovnu ustanovu povodom početka uvođenja unificirane školske odeće, istakao je da u školi svi moraju da se ponašaju pristojno i poštuju instituciju koja je osim obrazovne i vaspitna, naglasivši da insistira na đačkim uniformama jer one donose mnoge dobrobiti za učenike, školu i roditelje.

To je prvi korak da decu motivišemo na to da se takmiče u znanju i talentu, a ne modi i statusu, podvukao je ministar i izrazio nadu da će u svim osnovnim školama deca nositi uniforme.

Menadžer Beograda Goran Vesić istakao je da Grad podržava nastojanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da uvede red u škole, dodavši da uniforme ukidaju socijalne razlike.

Vesić je istakao da Grad Beograd preko Sekretarijata za socijalnu zaštitu može da obezbedi određeni iznos kao pomoć roditeljima koji nisu u stanju da deci priušte uniforme.

Na poziv resornog ministarstva uniforme je dizajnirala i donirala modni dizajner Dragana Ognjenović.

Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatila poziv Ministarstva da osmislim dizajn školskih uniformi u savremenom vremenu i pretvorim ga u stvarne i realne uniforme, naglasila je Ognjenović.

Ona je rekla da je jedna od mogućih ideja za dizajn školskih uniformi načinjena na osnovu istraživanja i praćenja diskusija o uvođenju školskih uniformi u Srbiji, kao i u Evropi i šire.

Ognjenović je navela da je na osnovu toga nastao predlog školske uniforme koja je dizajnirana i proizvedena u Srbiji u kapacitetima domaće tekstilne industrije, dodavši da je broj kombinacija ogroman jer mašta dece, nastavnika i roditelja može da ih stvori bezbroj.

OŠ „Sveti Sava“ jedna je od prvih škola koje su podržale inicijativu ministra da se uvedu đačke uniforme, a priliku da prvi u novoj školskoj godini ponesu odeću sa obeležjem škole pripala je odeljenju I1.

Direktor škole Dobrica Sinđelić izrazio je zahvalnost na prilici da baš njegova škola bude izabrana, i dodao da je to podstrek roditeljima koji su i predložili uvođenje uniformi, a koje u toj školi nose učenici mlađih razreda.

Odeća koju su danas dobili prvaci i njihova učiteljica je izuzetno lepa, a moje mišljenje je da bi uniforme trebalo da nosi i nastavno osoblje, rekao je Sinđelić.

Izvor: Vlada Srbije