Dačić na sastanku „Zapadnobalkanske šestorke“ u Rimu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, na poziv italijanskog ministra inostranih poslova Anđelina Alfana, učestvovaće danas u Rimu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova „Zapadnobalkanske šestorke“.

Ovaj sastanak predstavlja jedan od pripremnih skupova na visokom nivou za predstojeći Samit o zapadnom Balkanu, koji će, u okviru „Berlinskog procesa“, biti održan u Trstu, 12. jula.

Prema planu domaćina, sastanak u Rimu treba da omogući da ministri spoljnih poslova iz zemalja zapadnog Balkana razmotre regionalni politički kontekst do održavanja samita u Trstu, budućnost samog „Berlinskog procesa“, kao i presek postignutih rezultata u okviru ciljeva usaglašenih na prethodnim samitima.

„Berlinski proces“ lansiran je skupom na najvišem nivou, uz učešće predsednika vlada, ministara spoljnih poslova i ekonomije Albanije, BiH, Hrvatske, tzv. „Kosova*“, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Austrije, Francuske, kao i predstavnika Evropske komisije, a koji je, na inicijativu kancelara Nemačke Angele Merkel, održan u Berlinu, 28. avgusta 2014. godine.

Cilj ovog skupa bio je postizanje zajedničkog dogovora o jačanju regionalne saradnje na zapadnom Balkanu i utvrđivanje četvorogodišnjeg okvira (od 2014. do 2018. godine) za rešavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu.

Izvor: Vlada Srbije