Nov aparat u borbi protiv raka grlića materice u Subotici

0
Foto: bolnicasubotica.com
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo nastavlja svoje aktivnosti u promociji prevencije malignih oboljenja. Ovog puta, to je u Zavodu za javno zdravlje Subotica, gde je početkom jula počeo sa radom novi aparat RealTime PCR sistem kojim će se vršiti identifikacija HPV virusa u urogenitalnim brisevima.

Za ovaj aparat, Pokrajinska vlada je izdvojila 4,2 miliona dinara, a pacijenti Severnobačkog okruga će tu vrstu zdravstvene usluge dobijati besplatno na uput od izabranog lekara. Zavod za javno zdravlje Subotica prvi je Zavod u Srbiji gde se radi ovakva vrsta pregleda, izuzev Kliničkih centara. Privilegija građanki Subotice je i to da, pored dostupnosti i brzog rezultata za 7 dana, ne moraju više da plaćaju 8.000,00 dinara i više.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo tim povodom prisutnim novinarima se obratila pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić koja je istakla velike napore koje Pokrajinska vlada čini sa ciljem da unapredi zdravstveni sistem AP Vojvodine, ilustrujući to podatkom da je ove godine opredeljeno oko 570 miliona dinara za nabavku opreme i uređaja,rekonstrukciju i adaptaciju zdravstvenih ustanova, kao i posebne programe i mnogobrojne projektne aktivnosti.

Snežana Bojanić je ukazala da će i u budućem periodu Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo nastaviti da podržava aktivnosti vezane za prevenciju malignih oboljenja na teritoriji AP Vojvodine, budući da je statistika kasno otkrivenih oblika karcinoma, a naročito grlića materice i dojke, obeshrabrujuća.
Izvor: PS za zdravstvo