Budžet Srbije prvi put u suficitu od 2008. godine

0
Bolnica VITA Novi Sad

Vlada Ane Brnabić biće prva koja će, još od izbijanja globalne krize 2008, kalendarsku godinu završiti sa suficitom od 20 milijardi dinara u državnoj kasi, piše današnji „Blic“.

Kako „Blic“ navodi, premijerka Ana Brnabić će 14. oktobra, kada bude podnosila izveštaj o 100 dana rada Vlade, imati „keca u rukavu“, sudeći po stanju u budžetu koji je do poslednjeg dana avgusta imao suficit od 66,2 milijarde dinara (skoro 550 miliona evra), pa će neke javne službe možda mogu očekivati i značajnije povećanje prihoda.

Čak i kada se u decembru podmire računi, državna kasa će biti u plusu oko 20 milijardi dinara, prenosi list procene Fiskalnog saveta i dodaje da će, posle skoro 10 godina minusa, ovo biti prihod, a da nije dobijen od privatizacija.

„Blic“ piše da će Brnabićeva, sudeći po radnoj verziji, u izveštaju o 100 dana Vlade dosta pažnje posvetiti ekonomiji, odnosno poljoprivredi, obrazovanju i digitalizaciji, kao postignućima svog kabineta.

Osim pobrojanih projekata, zakona, započetih poslova i ulaganja, može se slobodno reći već sada da osim plusa u budžetu, Brnabićeva ima još tri stavke koje će obeležiti njen mandat – uvođenje programiranja kao obaveznog predmeta u peti razred, napredovanje na listi konkurentnosti, koju objavljuje Svetski ekonomski forum (Srbija je napredovala za 12 mesta i sada se nalazi na 78. mestu) i završetak radova na Muzeju savremene umetnosti i to posle deset godina rekonstrukcije, a biće otvoren 20. oktobra.

Izvor: Tanjug/Blic

POSTAVI ODGOVOR