Brnabić: Potomke više neće moći da izdržavaju sakriveni pokojnici

0
Bolnica VITA Novi Sad

Od početka juna počinje puna primena Zakona o opštem upravnom postupku, upisivanje u matičnu knjigu umrlih atumatski će se prosleđivati sudovima i Fondu PIO, pa se više neće, kao do sada, često događati da pokojnici primaju penzije, prenosi „Dnevnik“.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić objasnila je da ni građani više neće imati problema. Neki nisu znali da treba i Fond PIO posebno da obaveste o smrti svojih bližnjih, a i država je imala gubitke. Uz to, dodala je ona, svaka promena u matičnim knjigama biće odmah „odslikana” i u jedinstvenom biračkom spisku. Procena je da će primenom samo te zakonske odredbe država godišnji uštedete čak 6,7 miliona papira.
„Kada povežemo od 1. juna sve dokumente matičnih knjiga, MUP-a, Poreske uprave, Fonda PIO, NSZ-a, Centralnog registra obveznika socijalnog osiguranja, oni kojima je potreban neki izvod, biće dovoljno da se obrate nadležnom šalterskom službeniku“  objasnila je ministarka Brnabić. – On će se ulogovati na portal e-Uprave i kada ukuca ime i prezime, automatski će povući sva ta dokumenta iz baze podataka i praktično odmah građaninu moći da da izvod po koji je došao.
Dodaje i da se poslednjih meseci radilo na povezivanju šest osnovnih baza podataka koje imaju 80 odsto podataka građana, te na procesu prenosa matičnih knjiga u elektronski oblik da bi se sve moglo povezati.
Prethodnih godina bilo je problema kod obaveštavanja Fonda PIO o smrti penzionera, pa i primera rodbine koja je nastavila da podiže penziju i dugo nakon sahrane. To se događalo jer Fond nije bio blagovremeno obavešten, iako je matična služba imala obavezu da prijavi smrt. Dešavalo se čak i da rodbina nekoliko meseci drži mrtve penzionere, samo da bi nastavila da podiže njihove čekove, a sav tako nezakonito stečen novac moraju kasnije uz kamatu vratiti Fondu.

Izvor: dnevnik.rs