Brnabić: Iz javne uprave otišlo 38.000 ljudi

0
Bolnica VITA Novi Sad

Od zabrane zapošljavanja 2013. godine do danas iz javne uprave otišlo je 38.000 ljudi, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić i dodaje da se sada ulazi u fazu reorganizacije sistema.

Drugi stub reforme sistema je elektronska uprava, a treći osnivanje Nacionalne akademije za stručno usavršavanje u javnoj upravi, objašnjava ona.

Javna rasprava o nacrtu zakona o Nacionalnoj akademiji završava se danas, a Brnabić kaže da će ubuduće svi službenici na republičkom i lokalnom nivou imati stalnu edukaciju.

Do sada su, podseća, službenici na republičkom nivou imali edukacije preko Službe za upravljanje kadrovima, ali nikada sistemski nije bilo organizovano za službenike na lokalnom nivou.

Najznačajnija novina je da će edukacija biti obavezna i za najviše funkcionere ministre, predsednike opština, načelnike.

„To znači da će svi biti u obavezi da odu na Akademiju da bi ih neko naučio šta je protokol države, kako se država predstavlja, šta je strateški cilj države, šta je to što su njihovi prethodnici uradili, šta je započeto, šta je u toku“, rekla je Brnabić za RTS.

Ministarka očekuje puno od Nacionalne akademije i dodaje ako službenici usvoje samo 30 odsto onoga što će čuti na akademiji javna uprava i na lokalnom i na republičkom nivou izgledaće drugačije.

Izvor: Tanjug