Brnabić: EU ne posmatramo kao ćup sa novcem, delimo evropske vrednosti

0

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je učestvovala u panel diskusiji na temu “EU integracije i razvoj Srbije – ubrzanje integracionog procesa kao najvažnije razvojno pitanje Srbije”.

Panel diskusiju je organizovala ambasada Republike Srbije u Nemačkoj u saradnji sa udruženjem „Forum Srbija Nemačka“ , povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, su u Berlinu.
Govornici na panel diskusiji su bili i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež, opunomoćenik za Jugoistočnu Evropu, Tursku i države EFTA u nemačkom Ministarstvu inostranih poslova, dr Kristijan Helbah, profesorka na Univerzitetu u Peruđi, dr Milica Uvalić, šef biroa Fondacije za nauku i politiku (SWP) u Briselu, dr Dušan Reljić i izvršni direktor kompanije BASF za Jugoistočnu Evropu, dr Tomas Narbeshuber. Diskusiju je moderirala Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost. Skup su kratkim obraćanjima otvorili Nj.E. ambasador, dr Dušan Crnogorčević i predsednik Upravnog odbora udruženja “Forum Srbija Nemačka” , Bojan Predojević.
Tokom panel diskusije ministarka Brnabić je istakla da se Srbija nalazi na EU putu, a da trud uložen u otvaranje svakog novog poglavlja jasno pokazuje da za Vladu Republike Srbije članstvo u EU predstavlja strateški prioritet. Naznačila je da Srbija očekuje da u narednim mesecima budu otvorena tri naredna pregovaračka poglavlja, naglasivši da je za Srbiju proces pregovora o članstvu i put ka EU, važniji od same destinacije i samog pristupanja Uniji.
“EU ne posmatramo kao ćup sa novcem, delimo evropske vrednosti i nastojimo na promenimo Srbiju u društvenoj, političkoj i ekonomskoj sferi kako bi se naša zemlja uklopila i uspešno postala deo EU”, rekla je ministarka Brnabić. Ministarka je ukazala da postoje tri stuba na kojima se zasniva proces pregovora Srbije za članstvo u EU – ekonomske reforme, vladavina prava i reforma javne administracije, naglasivši da je reforma javne uprave poslednja pridodata temama koje čine osnovu procesa evrointegracija. Takođe, ministarka Brnabić je naglasila da Vlada Srbije nastoji da demistifikuje koristi koje bi zemlja imala članstvom u EU, objašnjavajući javnosti da samim pristupanjem neće biti rešeni svi postojeći problemi, već da će napredak uslediti samo ukoliko budemo uspeli da sami iznedrimo promene u društvu, jačajući ekonomiju i produktivnost.
U svojstvu predsedavajuće tima Vlade Srbije za razvoj sektora informacionih tehnologija, ministarka Brnabić se posebno osvrnula na ubrzani razvoj IT sektora u zemlji. “U prethodnom periodu imala sam priliku da se često susrećem sa predstavicima kompanija iz sektora informacionih tehnologija, direktorima start-up-ova i tada sam upoznala neku drugu Srbiju, punu znanja i entuzijazma. Ključ je u nama, neophodno je iskoristiti potencijal i stvaralačku energiju tih mladih ljudi, što može biti dobra dopuna, ili čak i zamena za velike inostrane investicije”, naznačila je ministarka Brnabić

 Izvor: Tanjug
Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.