Borča dobija industrijski park na 320 hektara

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je danas u Pekingu da će srpsko-kineski industrijski park u Beogradu biti izgrađen u Borči i prostiraće se na 320 hektara, a radovi bi trebalo da počnu 2018. godine.

Popović je, nakon sastanka sa rukovodiocima kompanije „Čajna roud end bridž korporejšn“ (CRBC), koja će graditi park, rekao da je preliminarna vrednost tog projekta približno 300 miliona evra.

Ministar je objasnio da će projekat finansirati tri velike kineske banke – Eksport-import, Banka za razvoj i Kineska banka za izgradnju.

On je naveo da će se projekat realizovati u tri faze, od kojih će prva biti vredna oko 120 miliona evra, druga 100 miliona evra, a treća 80 miliona evra, i dodao da će to biti najsavremeniji park, u kojem će biti prisutne sve velike kompanije iz regiona.

Prema njegovim rečima, memorandum o zainteresovanosti za učešće u ovom parku već je potpisalo više od 40 velikih kineskih kompanija koje žele da budu prisutne u parku.

Park će biti izgrađen pored mosta „Mihajlo Pupin“, a u njemu će, prema izrađenoj studiji o izvodljivosti, biti otvoreno više od 1.000 visokotehnoloških kompanija, sa potencijalom otvaranja nekoliko desetina hiljada novih radnih mesta.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR