Besplatne obuke iz matematike i programiranja za učenike

0

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević i direktor Fondacije “Centar za mlade talente” Novi Sad Radivoje Stojković potpisali su danas Memorandum o saradnji u vezi sa organizovanjem besplatnih onlajn obuka iz matematike i programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Ministarstvo u saradnji sa pomenutom fondacijom organizuje obuke sa željom da doprinese razvoju teorijskih i praktičnih znanja iz matematike, informatike i drugih oblasti.

Prepoznavši potrebe našeg društva za velikim brojem IT stručnjaka, kao i značaj matematičkih znanja neophodnih za dalja usavršavanja u oblasti inženjerstva, Fondacija „Centar za mlade talente“, kroz onlajn obuke, pomaže mladima da lakše i brže dođu do željenih nivoa znanja.

Značaj besplatnih onlajn obuka jeste u pružanju doprinosa unapređivanju i praktičnoj implementaciji sistema obrazovanja iz navedenih oblasti, kao i permanentnom obrazovanju i usavršavanju postojećih kadrova.

Onlajn obuke biće organizovane tokom školske 2017/2018. godine, a jedan od primarnih ciljeva jeste podizanje nivoa znanja matematike kod učenika 5,6,7 i 8. razreda osnovne škole, koji bi doprineo lakšoj i boljoj pripremi za upis u srednju školu.

Učenicima se kroz ovakve obuke pruža mogućnost sticanja širokog znanja iz oblasti matematike i programiranja, što predstavlja svojevrsnu pripremu za sve buduće studente elektrotehnike, informatike i matematike za brže i lakše usvajanje gradiva na fakultetu.

Zbog prirode obuke, svaki učenik imaće mogućnost da u zavisnosti od svojih potreba dobije potrebnu podršku tokom obuke, kako u savladavanju materije, tako i u dostupnosti dodatnih materijala za prelazak na više nivoe obuke.

Program i materijale potrebe za obuku sačinila je Fondacija „Centar za mlade talente“, uz pomoć profesora matematike sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu i profesora srednjih škola.

Predviđeno vreme trajanja online obuke je jedan i po do dva časa nedeljno tokom školske godine, a pre početka i po završetku obuke polaznici će raditi testove provere znanja, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Izvor: Vlada Srbije

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.