Banoštorski dani grožđa

0
Bolnica VITA Novi Sad

Uz zvuke tamburaškog orkestra KUD-a “Brile” iz Beočina i defile učesnika berbe počeli su Banoštorski dani grožđa, tokom kojih se već 21 godinu predstavljaju proizvođači vina.

Ove godine grožđe je ranije sazrelo, pa je berba došla ranije, vinari su u velikom poslu, dobra je slast, biće dobrog vina, istakao je predsednik Mesne zajednice Banoštor Radivoj Rakić.

Duga je tradicija proizvodnje vina u Banoštoru, a samim tim i grožđa.

Tamo trenutno ima devet registrovanih vinarija, što znači da od 750 stanovnika, “po glavi” ima 1.000 litara vina.

Vinogradi se prostiru na oko 200 hektara sa tendencijom nove sadnje i novih hektara. Od sorti koje se u Banoštoru gaje, najrasprostranjeniji je italijanski rizling, zatim šardone, razne druge vrste belih pinoa, a od crnih sorti kaberne sovinjon i merlo.
Posetioci imaju priliku da obiđu mini privredni sajam u okviru kojeg se predstavilo devet izlagača.

Rukotvorine i kulinarski specijaliteti osam udruženja žena daju manifestaciji posebnu draž.

Pokrovitelji manifestacije su opština Beočin i Savet MZ Banoštor.

Po rečima meštana, Banoštor je jedno od najbogatijih vinskih područja sa isto tako bogatom turističkom ponudom, te ovde važi izreka “Ko jednom dođe, tu i ostane!”.

Izvor: dnevnik.rs