Banoštorski dani grožđa

0
Bolnica VITA Novi Sad

Uz zvuke tamburaškog orkestra KUD-a “Brile” iz Beočina i defile učesnika berbe počeli su Banoštorski dani grožđa, tokom kojih se već 21 godinu predstavljaju proizvođači vina.

Ove godine grožđe je ranije sazrelo, pa je berba došla ranije, vinari su u velikom poslu, dobra je slast, biće dobrog vina, istakao je predsednik Mesne zajednice Banoštor Radivoj Rakić.

Duga je tradicija proizvodnje vina u Banoštoru, a samim tim i grožđa.

Tamo trenutno ima devet registrovanih vinarija, što znači da od 750 stanovnika, “po glavi” ima 1.000 litara vina.

Vinogradi se prostiru na oko 200 hektara sa tendencijom nove sadnje i novih hektara. Od sorti koje se u Banoštoru gaje, najrasprostranjeniji je italijanski rizling, zatim šardone, razne druge vrste belih pinoa, a od crnih sorti kaberne sovinjon i merlo.
Posetioci imaju priliku da obiđu mini privredni sajam u okviru kojeg se predstavilo devet izlagača.

Rukotvorine i kulinarski specijaliteti osam udruženja žena daju manifestaciji posebnu draž.

Pokrovitelji manifestacije su opština Beočin i Savet MZ Banoštor.

Po rečima meštana, Banoštor je jedno od najbogatijih vinskih područja sa isto tako bogatom turističkom ponudom, te ovde važi izreka “Ko jednom dođe, tu i ostane!”.

Izvor: dnevnik.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.