Austrija sa Vojvodinom želi da proširi saradnju

0
Foto: vojvodina.gov.rs

Delegacija Pokrajinske vlade koju predvodi predsednik Igor Mirović sastala se u Sankt Peltenu, u Donjoj Austriji, sa predsednicom Vlade Donje Austrije Johanom Mikl Lajtner, navedeno je u saopštenju.

Tom prilikom, razgovaralo se o produbljivanju saradnje dva evropska regiona, koja bi mogla biti definisana zajedničkim dokumentom.

Mikl-Lajtner, koja je pre ove funkcije bila ministar unutrašnjih poslova Austrije, ukazala je, u sinoćnjem razgovoru u sedištu donjoaustrijske vlade u Sankt Peltenu, da podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, a sa Vojvodinom želi da proširi saradnju.

Mirović i Mikl Lajtner su ocenili da su politička stabilnost i ekonomski pomaci koje je Srbija napravila u proteklom periodu – dobar signal za uspostavljanje direktne saradnje Vojvodine i Donje Austrije, između ostalog, u poljoprivredi, turizmu, obrazovanju, medicini.

U razgovoru je istaknuto i da postoji prostor za aktivniju saradnju dveju regija, kroz povezivanje razvojnih agencija i naučno-tehnoloških institucija, te da je u obostranom interesu da se poveća broj direktnih stranih investicija.

Sagovornici su se dotakli i saradnje i razmene znanja i iskustava u oblasti kulture, s osvrtom na prestižnu titulu – Evropska prestonica kulture 2021, koju je Novi Sad poneo, a koju Sankt Pelten u Donjoj Austriji, ima ambiciju da ponese 2024.

Očekuje se da će već na proleće, važne oblasti saradnje za obe regije biti integrisane u sporazum o saradnji, koji će obezbediti okvir za realizaciju konkretnih projekata.

Delegacija iz Vojvodine, koja boravi u dvodnevnoj poseti Austriji, prisustvovala je danas u Beču konferenciji „Serbia meets Austria“ – Explore Serbia’s industrial hub Vojvodina. Konferencija je okupila više od 70 austrijskih i srpskih kompanija, kojima su predstavljeni potencijali za ulaganje u Vojvodini.

Mirović je kazao da se konferencija održava u momentu kada su odnosi Srbije i Austrije odlični, te da je okupljanje privrednika još jedan važan korak u produbljivanju dobre saradnje i još većem približavanju dveju država.

Predsednik Pokrajinske vlade je istakao da je Austrija među zemljama koje prednjače po broju investicija u Srbiji, gde trenutno posluje preko 500 austrijskih kompanija, s uloženim kapitalom preko tri milijarde evra. On je dodao i da međusobna robna razmena između Srbije i Austrije beleži kontinuirani rast, te da značajnu ulogu u tome imaju i kompanije koje posluju u Vojvodini.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević osvrnuo se na mogućnosti unapređenje ekonomske saradnje pokrajine Vojvodine i Austrije. On je naveo da je u novoj ekonomskoj politici u Vojvodini, poseban akcenat stavljen na industriju.

„U ukupnom bruto domaćem proizvodu Vojvodine, koji se kreće oko 10 milijardi dolara, industrija učestvuje sa nešto više od 45 odsto“, kazao je potpredsednik Milićević dodajući da je Vojvodina trenutno ima 24 kompletno opremljene industrijske zone i 32 industrijske zone čija izgradnja je u toku.

Potpredsednik Milićević je dodao i da Pokrajinska vlada, u punom kapacitetu, podstiče nova ulaganja, kroz različite modele subvencionisanja, preko Razvojne agencije Vojvodine.

Delegacija iz AP Vojvodine, u kojoj su bili i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, posetila je kompaniju Dunapack packaging, koja proizvodi papirnu ambalažu, i zainteresovana je da svoje poslovanje proširi na teritoriju Vojvodine.

Izvor: Pokrajinska Vlada

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.