Astra: U Srbiji identifikovano 136 žrtava radne eksploatacije

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Srbiji je do sada identifikovano 136 žrtava radne eksploatacije, dok je putem SOS telefona identifikovano 77 žrtava, saopštila je danas Astra povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava 30. jula.

U saopštenju se kaže da među njima dominiraju radno sposobni muškarci eksploatisani u građevinskoj industriji, na sezonskim poslovima branja voća ili za rad u fabrikama, ali bilo je i slučajeva žena koje su doživele radnu eksploataciju na poslovima kućnih pomoćnica, negovateljica starih i na poslovima čuvanja dece.

Astra podseća državne organe i sve relevantne aktere da ne zanemaruju pitanja loših uslova rada i kršenja prava radnika u zemlji i inostranstvu, navodeći da je samo tokom 2017. godine primila preko 400 poziva u vezi sa proverom poslovnih ponuda u zemlji i u inostranstvu, i prepoznala veliki broj rizičnih poslova koji mogu biti prevara ili pak dovesti do eksploatacije naših državljana.

Dodaju da iz godine u godinu upozoravaju da normalizacija rada na crno i drugih oblika neregulisanog rada i kršenja radnih prava dovodi do toga da i sami građani teško prepoznaju eksploataciju.

Izvor: Tanjug