Akcija sadnje topola povodom Svetskog dana šuma

0
Bolnica VITA Novi Sad

Povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, koji je ustanovljen 21. marta 1971, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević, učestvovali su danas u sadnji 200 sadnica topole na oglednom dobru Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Kaćkoj šumi. Sadnice topole zasađene su na površini od pola hektara.

Tim povodom, sekretar Milošević rekao je da treba da budemo zabrinuti, zbog činjenice da svake godine nestane 16 miliona hektara šuma u svetu, jer smo skloni gradnji puteva i fabrika, a zaboravljamo koliko su nam šume važne.

„Ovde u Vojvodini je oko 137 hiljada hektara pod šumom, što predstavlja 6,5% njene ukupne površine. Imamo prostora da unapredimo površine pod šumama, ali iz ugla Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost izuzetno je važno da navedeni zadatak ostvarujemo u procesu visokog obrazovanja, otvaranjem Smera za šumarstvo na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, unapređenjem rada Instituta za nizijsko šumarstvo i njegovog povezivanja sa privrednim subjektima“ , naglasio je Milošević.

Izvor: Vlada Vojvodine