Akademija umetnosti u Novom Sadu dobila sredstva za nove muzičke instrumente

0

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prof. dr. Zoran Milošević i dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu, Univerziteta u Novom Sadu, prof. Siniša Bokan, potpisali su danas Ugovor o finansiranju nabavke novih muzičkih instrumenata i prateće opreme za potrebe Akademije umetnosti u Novom Sadu. Vrednost ugovora iznosi 32.512.500,00 dinara.

Obraćajući se prisutnima pokrajinski sekretar Milošević naglasio je da činjenica da je novac za nabavku muzičkih instrumenata i opreme izdvojen iz tekuće budzetske rezerve govori o tome da je cela Pokrajinska vlada stala iza ovog velikog projekta.

„Osim ovih sredstava, mi smo u 2017. godini opredelili i oko pet miliona dinara za umetničko-istraživačke projekte. To govori da imamo jasnu percepciju da vredi ulagati u one koji svojim talentom, ali i ogromnim radom i naravno, podrškom pedagoga, stvaraju izuzetnu umetničku produkciju, koja nadilazi i naše etničke i državne granice i služi za ponos celog regiona, a rekao bih i kulture ovog dela sveta“, rekao je Milošević.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Miroslav Štatkić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama koji je istakao da su Novi Sad, kao i cela Vojvodina izvor talentovanih ljudi u svim domenima umetnosti. Štatkić je, takođe, rekao da bi u narednom periodu trebalo razmišljati o izgradnji zgrade za Akademiju umetnosti, budući da su svi objekti koje koristi Akademija, zapravo nenamenski.

Budući da Akademija umetnosti u Novom Sadu predstavlja jednu od najznačajnijih obrazovnih i kulturnih institucija u regionu, nabavka novih muzičkih instrumenata je jedan od uslova daljeg razvoja. Postojeći muzički instrumenti su u intenzivnoj upotrebi, već četrdeset godina, te je ovu visokoobrazovnu i kulturnu instituciju potrebno opremiti novim instrumentima.

Dekan Akademije prof. Bokan je rekao je da je ova investicija u svakom pogledu kapitalna, budući da pruža priliku da se podignu kapaciteti nastave, projekata i orkestarskog korpusa.

Ugovorom je predviđena nabavka: klavira i digitalnih klavira, timpana koncertnog seta, bas trombona, sopran saksofona, horni, pulteva i klavirskih stolica sa hidraulikom.

Novi muzički instrumenti biće korišćeni za projekte i koncerte u celoj našoj zemlji, a naročito u okviru projekta: „ Novi Sad Evropska prestonica kulture2021“.
Izvor: PS za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.