Bliski susret aviona, orla i zeca

0
Bolnica VITA Novi Sad

 Često se dešava da u avionski motor uleti jato ptica, ali da avion mora da se prizemlji zbog orla i zeca  verovatno niste čuli…

Avion jedne australijske avio kompanije bio je prisiljen da sleti nakon sudara sa  orlom koji je u kandžama nosio zeca i to nedugo nakon poletanja. Pilot je nakon sudara osetio problem u radu levog motora i odlučio da se  prizemlji.

Avion sa 174 putnika je sleteo samo 17 minuta nakon poletanja, srećom bezbedno. Iako ovo deluje prilično neuobičajeno, ovo nije usamljen slučaj sudara aviona i životinja.

Naime, 1987. godine jedan avion  kompanije sa Aljaske sudario se sa ribom! Situacija je bila identična onoj na nebu iznad Australije, samo što je orao u kandžama nosio ribu. Ludom srećom, orao je nesreću preživeo, za razliku od nesrećnika koji je nosio zeca.

Poznato je da su u vazdušnom saobraćaju sudari sa pticama naravno bez zečeva i riba zapravo uobičajena stvar. Kad u motor ulete manje ptice, realne opasnosti nema, dok veći primerci ipak mogu izazvati neki problem ili kvar.

Izvor: Brif.rs

 

POSTAVI ODGOVOR