Udovičić posetio najtrofejniji džudo klub “Slavija”

0
Bolnica VITA Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin zajedno su sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem obišli Univerzitetski  džudo i sambo klub “Slavija” koji se nalazi na SPENS-u i jedan je od najtrofejnijih sportskih klubova u zemlji sa tradicijom dugom 58 godina.

Taj klub može da se pohvali da je prošle godine kao kruna odličnih rezultata i rada kluba bilo osvajanje 2. mesta na ekipnom prvenstvu Evrope za žene. Tada je ženska ekipa pobedila dve favorizovane ekipe, čime se plasirala u „Golden ligu Evrope“, gde pravo učešća ima samo osam najboljih ekipa. Iz Kluba kažu da u poslednje dve godine tih istorijskih rezultata ne bi bilo bez podrške i saradnje sa Gradskom upravom za sport i omladinu Grada Novog Sada.

– Velika je čast i zadovoljstvo što danas možemo da ugostimo ministra Udovičića u našem gradu i prikažemo mu sve ono na šta smo ponosni u sferi sporta. Često su neki manje popularni sportovi u zapećku, odnosno skrajnuti kao nebitni, ali mi zajedničkim snagama želimo da odagnamo takve etikete i da svaki sport bude podjednako tretiran. Nastavljamo sa promocijom svih sportova, čime želimo da utičemo na usađivanje pravih vrednosti kod omladine, ali i važnost fizičke kulture i bavljenja sportom za sve uzraste. Posetili smo najstariji džudo i sambo klub „Slavija“ da kroz razgovor sa sportistima sagledamo sa kojim problemima se oni susreću i da pokušamo da im poboljšamo uslove. Sportisti su najbolji ambasadori naše zemlje, a mi smo tu zbog njih, kako bismo u skladu sa Strategijom sporta i Lokalnim akcionim planom, nastavili da pomažemo i uzdižemo sport u našem gradu i zemlji– rekao je Ognjen Cvjetićanin.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je istakao da je neophodno isticati šampione, mlade i uspešne ljude, koji svojim uspehom pružaju primer pravog sistema vrednosti i koji su idoli drugim, mlađim generacijama, ali i celokupnoj Srbiji.

– Važno je isticati njihov svakodnevni, višečasovni rad i njihove višegodišnje pokušaje da budu što bolji na takmičenjima gde predstavljaju, kako svoj klub i svoju porodicu, tako i svoj grad i zemlju. Drago mi je da Grad Novi Sad, na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem vodi brigu o sportskim klubovima sa teritorije grada i da podstiče njihov razvoj. Sport ne treba da se deli na „male“ i „velike“ sportove, jer upravo ovde imamo primer tzv. „malog sporta“ u kojem smo jedni od najuspešnijih u Evropi i u svetu. Svedoci  smo toga da ovaj džudo klub iz Novog Sada koji okuplja oko 200 sportista spada u najuspešnije u zemlji i u Evropi. Upravo takvim primerima želimo da podstaknemo mlade, i njihove roditelje da na sport gledaju kao na način razmišljanja i vaspitanja, tj. način života – rekao je Vanja Udovičić.

Izvor: Grad Novi Sad