Podrška daljem razvoju sistema školskog sporta

0
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić posetio je juče Osnovnu školu „Sava Kerković“ u Ljigu, gde je prisustvovao javnom času fizičkog vaspitanja.

Udovičić je tom prilikom rekao da Ministarstvo školski sport posmatra kao način vaspitanja i života, i to ne samo kao bazu za profesionalni sport, već i kao osnovu za rekreativni sport i zdrav način života.

Akcijom koju smo pokrenuli za 200 škola u Srbiji želimo da jačamo školsku sportsku infrastrukturu i sistem školskog sporta kako bismo pomogli lokalnim samoupravama i školama obezbedili neophodnu opremu, pri čemu za nas nema privilegovanih, odnosno velikih i malih opština, dodao je on.

Ministar je nakon škole u Ljigu obišao i OŠ „Sestre Pavlović“ u Belanovici, gde je govorio o projektu „Sport u škole“, navodeći pritom da je ta obrazovna ustanova jedna od najboljih škola u programu „Sport u škole“.

Ovim programom, kako je podvukao, želimo da đaci imaju više časova fizičkog vaspitanja i da svako dete ima pravo na zdrav život i pravilan fizički razvoj.

Udovičić je obišao i sportske terene u Valjevu, kao i košarkaški teren „Zdravljak“, koji će ove godine biti obnovljen sredstvima iz IPA projekta i postati najmoderniji teren u kompleksu.

Za ovaj košarkaški teren izdvojeno je 4,5 miliona dinara i od tog novca biće obnovljena podloga, postavljena nova konstrukcija i izgrađene nove tribine.

Nakon rekonstrukcije, pored tenisa i fudbala i košarka će dobiti svoje mesto i privući neke nove sportiste.

Ministarstvo omladine i sporta, Savez za školski sport i lokalna samouprava partneri su na projektu „Sport u škole“, a krajnji cilj projekta jeste pravilan razvoj dece.

Ovaj program se realizuje u 78 gradova širom Srbije, u 103 škole, a 6.200 dece apsolutno besplatno učestvuje u njemu.

Angažovana su 102 profesora iz budžeta odobrenog od strane Ministarstva omladine i sporta, a svi angažovani profesori evidentirani su u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, čime se smanjuje nezaposlenost, navodi se u saopštenju Ministarstva omladine i sporta.

Izvor: Vlada Srbije