Vulin: Nastavićemo da se ponašamo kao vojno neutralna zemlja

0
Foto: mod.gov.rs

Godišnja konferencija za medije ministra odbrane Aleksandra Vulina održana je danas u beogradskom Domu Vojske, navedeno je u saopštenju.

“Ruska Federacija je naš prijatelj, sa njom sarađujemo dobro u svim oblastima, od ekonomije do vojno-vojne saradnje i tako ćemo nastaviti da se ponašamo. Nijedna zemlja, bez obzira koliko je mi poštovali, kao što poštujemo Sjedinjene Američke Države, nema pravo i nećemo joj dati pravo da umesto nas odlučuje ko su naši prijatelji ili neprijatelji, sa kime sarađujemo, kako sarađujemo, gde se naoružavamo, šta kupujemo a šta dobijamo. Nastavićemo da se ponašamo kao vojno neutralna zemlja”, poručio je ministar Vulin.

“Veoma sam zabrinut zbog onoga što se dešava na prostoru Kosova i Metohije, zbog toga što Međunarodna zajednica kao da traži alibi da ne dođe do formiranja Specijalnog suda za zločine OVK i da, iako se deklarativno vrlo glasno zalaže za formiranje Suda. Voleo bih da Međunarodna zajednica predstavnike Prištine suoči sa jasnim izborom – ili ćete biti deo civilizovanog sveta u kome se za ratne zločine sudi ili ćete biti veoma kažnjeni zbog vašeg stava da srpske žrtve ne zaslužuju istinu i da oni koji su činili zločine nad Srbima ne zaslužuju kaznu”, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Republika Hrvatska, nažalost, koristi svaku priliku da nađe nekakav razlog zbog čega će Srbi i Srbija biti loši i izgledati kao nekakvo leglo ljudi koje mrzi druge ljude.

“Žao mi je što Hrvatska nikako ne može da prestane da Srbe i Srbiju doživljava kao uzrok svih svojih neuspeha i promašaja, svih svojih nedaća i da nije u stanju da se bavi sama sobom”, rekao je ministar Vulin.

On je dodao da se mi trudimo da sačuvamo mir, stabilnost, da budemo taj faktor koji će umiriti čitav naš prostor, ali je to veoma teško ako to radite samo vi.

“Aleksandar Vučić vodi politiku pomirenja. Nisam siguran koliko i kakve sagovornike ima s druge strane i da li ih uopšte ima”, istakao je ministar odbrane.

“Naš težišni zadatak jeste bio poboljšanje standarda pripadnika Vojske Srbije, zato je doneta odluka o povećanju plata od 10 procenata za sve pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije što počinje od 1. januara 2018. godine da se primenjuje. Povećali smo dnevnice, sa 800 na 1.100 dinara, dobili smo i bonus od 10.000 dinara za sve naše pripadnike, i to su dobili samo pripadnici bezbednosnog sektora, što opet govori o posebnom odnosu države prema Vojsci. Prvi put smo uveli i mogućnost davanja solidarne pomoći u slučaju rođenja deteta, u visini prosečne neto zarade od 47.000 dinara koji će dobiti svako ko nas obraduje, kao što će i sebe obradovati novim životom”, naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, vodilo se računa i o rešavanju stambenih pitanja, jer je jedna od najtežih stvari za svakog čoveka da reši svoje stambeno pitanje.

“Možemo da kažemo da smo tokom proteklih šest meseci rešili 347 stanova za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Dodelili smo i 612 miliona dinara za subvencionisane stambene kredite, a to je oko 233 kredita. Veoma se radujemo što će uskoro započeti sa stambenom izgradnjom za sve pripadnike bezbednosnog sektora. Samim tim smo ustanovili nenovčanu nagradu gde naše pripadnike šaljemo na oporavak, zajedno sa jednim članom njihove porodice i evo za ovih šest meseci 351 pripadnik Vojske Srbije je dobio tu nagradu, sedam dana o trošku Ministarstva odbrane, u našim objektima, da li je to Tara, Vrnjačka Banja ili Morović, ali sedam dana će biti sa svojom porodicom”, istakao je ministar odbrane”.

“Sklopili smo čitav niz različitih ugovora i sporazuma sa raznim privrednim subjektima koji nam na razne načine pomažu, pa evo, među poslednjima je da se 25–oro dece, pripadnika Vojske Srbije, besplatno školuje na Beogradskoj poslovnoj školi nakon našeg sporazuma. Hoću da se zahvalim i Ministarstvu lokalne samouprave koje nam je omogućilo da u svim lokalnim samoupravama naši pripadnici imaju pomoć prilikom upisa svoje dece u vrtiće”, ukazao je ministar Vulin.

Govoreći o jačanju operativnih sposobnosti Vojske Srbije, ministar odbrane je ocenio da je Vojska Srbije vredno radila, vredno vežbala, izrazivši očekivanje da tokom sledeće godine jedan od težišnih zadataka bude upravo poboljšanje operativnih sposobnosti, još više aktivnosti i još više vežbi.

“U ovoj godini realizovali smo 299 vežbi komandi jedinica u kojima je učestvovalo više od 10 hiljada pripadnika Vojske Srbije. Osnovnu i specijalističku obuku je prošlo 1.035 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Realizovano je 106 kurseva koje je pohađalo 1917 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Veoma vodimo računa o tome da naša rezerva ponovo bude aktivna, da naši rezervisti prođu odgovarajuće obuke i da ponovo mogu da budu deo svoje vojske ukoliko to zatreba i zato smo ove godine realizovali kurseve, višednevne i jednodnevne obuke za 2.020 lica iz rezervnog sastava Vojske Srbije. Kao što znate, u nekim ranijim vremenima, ukinut je sektor civilne odbrane, ukinut je taj važan deo Vojske, a mi smo ga novom sistematizacijom vratili”, podsetio je ministar Vulin.

Kada je reč o vojnim vežbama, ministar Vulin je posebno izdvojio prilaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije „Sloboda 2017“, kada smo pokazali koliko smo daleko stigli u sprovođenju projekta „1500“, koji se nastavlja i to je sada projekat „1500+”.

“Vežbali smo i na komandno-štabnoj vežbi „Grom 2017“ i na poslednjoj velikoj vežbi sa više od 500 učesnika „Zima 2017“ koja je bila izvedena na poligonu „Pasuljanske livade“, gde smo imali i aktivno učešće avijacije i pešadije”, naglasio je ministar Vulin.

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, ministar odbrane je izrazio posebno zadovoljstvo opremanjem Ratnog vazduhoplovstva sa šest aviona MiG 29, jer su prvi put od davne 1987. godine u naše vazduhoplovstvo ušli novi aparati.

Upitan da sublimira šta je sve od naoružanja domaće vojne industrije do sada uključeno u Vojsku Srbije, general Diković je istakao da je reč o dosta toga, uključujući i avion „lasta“.

“Naša domaća industrija uspela je da jedan artiljerijski sistem kao što je „nora“, sa dometom 50 kilometara pripremi i da naša vojska može uspešno da ga koristi kao jedno oklopno vozilo koje mnogo savremenije zemlje razvijaju po nekoliko desetina godina”, rekao je general Diković i naglasio da naša Vojska neće zavisiti od volje drugih da li će nam nešto dozvoliti da kupimo ili neće.
Izvor: mod.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.