VUČIĆ: Vlada Srbije pokazala nesumnjivu posvećenost borbi protiv korupcije

0

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da mali broj zemalja može da se podiči Zakonom o zaštiti uzbunjivača kakav ima Srbija, navodeći da je za godinu dana od početka njegove primene 299 predmeta pokrenuto, a 213 rešeno.

“Uzbunjivači su saveznici na istom poslu sa Vladom, na poslu iskorenjivanja korpucije i zato imamo obavezu da zaštitimo svakoga ko to prijavi, a da onoga ko je počinio korupciju bespoštedno kaznimo”, rekao je Vučić.

“Kada sam postao premijer rekao sam da će borba protiv korupcije biti uvek jedan od prioriteta. Osim političke volje i nulte tolerancije, morali smo i moraćemo da uložimo još mnogo napora da imamo nezavisno sudstvo i jake institucije koje se bave borbom protiv korupcije, ali i da uvedemo nove institute zaštite uzbunjivača”, rekao je Vučić otvarajući međunarodnu konferenciju “Svaka istina ima izvor: Zaštita uzbunjivača i novinarskih izvora”.

Premijer je rekao da je Vlada Srbije pokazala nesumnjivu posvećenost borbi protiv korupcije i nultu toleranciju prema kriminalu i podvukao da su uzbunjivači saveznici na istom poslu na kojem je i vlada.

Premijer je uzbunjivačima pružio javnu podršku i zamolio njih i sve ostale da taj posao nastave, jer, kako je istakao, to ne rade za sebe ili samo za sebe, već za celu državu od koje prave bolje mesto za život.

Vučić je istakao da će država učiniti sve da zaštiti uzbinjivače, a da bespoštedno kazni sve one koji se bave korupcijom i kriminalom.

On je naveo da uzbunjivači, prema istraživanjima u svetu, otkriju vrše kršenja propisa nego policija i tužilaštvo, i dodao da oni obavljaju najvažniji posao na svetu.

Premijer je istakao da niko ne može da spreči mogućnost odmazde prema uzbunjivačima, ali zakon može tu odmazdu da sankcioniše.

“To je svrha zakona, i na taj način najdelotvornije obeshrabruje progonitelje i štiti uzbunjivače”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, dosadašnji rezultat primene Zakona o zaštiti uzbunjivača je dobar, imajući u vidu dve trećine rešenih slučajeva, ali, istakao je, moramo i bolje, a bolje može saradnjom sa žrtvama korupcije mogu postići rezultati.

On je pozvao građane da prijave svaki i najmanji slučaj korupcije.

“Imamo dobar zakon i, osim robe koju sve više izvozimo, ovo je jedna od stvari u intelektualnoj svojini koju možemo da ‘izvozimo'”, rekao je premijer.

Vučić je zahvalio svima koji su se borili i instistirali da Srbija dobije zakon, koji je, kako je rekao, jedan od najbolji u Evropi.

“Zahvalni smo svima koji na takav način suštinski rade za državu i zemlju”, rekao je Vučić.

Nekad, dodao je, nismo zadovoljni njihovim pisanjem i izveštajima, ali je Srbija bolje mesto nego sto je bila zahvaljujući njima.

On je ukazao da su u izradi zakona učestvovali i stručnjaci iz raznih oblasti, iz portala “Pištaljka”, iz Velike Britanije i SAD i da je dobio najviše ocene EU i Saveta Evrope, podsetio je premijer.

Vučić je podsetio da Srbija jedina u Evropi, osim Irske i Velike Britanije, ima besplatno pravno savetovalište za uzbunjivače i da se institut privremene mere pokazao kao najbolja sudska zaštita uzbunjivača.

On je dodao da Srbiji predstoji dalja reforma sudstva, kao i da će novi Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije dati nove mehanizme tom nezavisnom telu, ali i izneo podatak da Srbija i Ujedinjeno kraljevstvo imaju jedine besplatna pravna savetovališta za građane koji žele da prijave korupciju.

Premijer je rekao i da Srbija i Ujedinjeno kraljevstvo imaju jedine besplatna pravna savetovališta,ali je naveoi i da je potrebna da lja reforma sudtstva i bolja saradnja svih institucija koja se bave borbom proitiv borbe korupcije i kriminala.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.