Vučić: Očekujemo još nemačkih investicija

0
Bolnica VITA Novi Sad

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas u Hamburgu da će Srbija nastaviti evropski put i izgradnju pravne države i dodatno jačati ekonomiju kako bi privukla više investitora.

Vučić je, u obraćanju posle sastanka sa gradonačelnikom Hamburga Olafom Šolcom, rekao da se nada da će Srbija i Nemačka imati stabilne i dobre odnose u budućnosti i da će Srbija moći da privuče još više nemačkih investitora.

„Uradićemo sve što možemo da izgradimo najbolje odnose s Hamburgom, sa svim gradovima u tom nemačkom regionu, jer samo taj grad ima BDP mnogo puta veći od Srbije“, naveo je Vučić.

Premijer je rekao da je u razgovoru sa gradonačelnikom Hamburga naglasio odlučnost Srbije da nastavi evropski put, dodatno ojača ekonomiju i nastavi izgradnju pravne države.

„To ćemo uraditi i da bismo privukli još investitora i biznismena iz Nemačke, da bismo obezbedili sigurno ekonomsko okruženje“, rekao je Vučić i podsetio da je Srbija među deset zemalja koje su najviše napredovale na svetskoj Doing busineš listi.

Vučić je pozvao gradonačelnika Hamburga da poseti Srbiju, što će, kazao je, Šolc i učiniti posle izbora u toj zemlji.

„Kao premijer sam spreman da učim još od njega i ne stidim se da to kažem. Zadivljen sam gostoprimstvom koje nam je pružio Šolc i njegov tim i zahvalni smo zbog toga što smo mogli da naučimo mnogo od njega o razvoju grada“, rekao je Vučić.

Šolc je pohvalio evropski put Srbije i naglasio da je veoma srećan što je Srbija na dobrom putu da postane deo EU, što će, kaže, osigurati mir i poboljšati ekonomske mogućnosti.

On je naveo da je Srbija na dobrom putu, da investitori iz Evrope i iz Nemačke dobro posluju u našoj zemlji, da postoji dobra saradnja, koja može biti još bolja u budućnosti.

Radimo na ekonomskom rastu, potrebna dobra tržišta

Radimo na ekonomskom rastu i zato su nam potrebna dobra tržišta kao i znanje i iskustvo stranih partnera, poručio je Vučić u razgovoru sa Šolcom koji je pozdravio evropski put Srbije i naglasio da je to dobar preduslov za zainteresovanost nemačkih investitora.

Vučić je Šolca obavestio o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela i da radi na ekonomskom rastu, a gradonačelnik je rekao i da postoji ozbiljna namera u severnoj Nemačkoj za otvaranje tržišta rada za građane Srbije.

„Srbija posvećuje mnogo pažnje svim pokrajinama Nemačke. Došli smo da razgovaramo o svim važnim temama i ponudi koju Srbija može da pruži“, rekao je Vučić u razgovoru sa gradonačelnikom Hamburga, drugog grada po veličini u Nemačkoj, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

“ Uspeli smo da zainteresujemo važne partnere iz Bavarske, Baden Virtenberga, Severne Rajne Vestfalije i Hesena, koji su u prvih sedam meseci 2016. godine učestvovali u ukupnom izvozu Srbije u SR Nemačku sa 72 odsto.

U poređenju sa pomenute četiri pokrajine, robna razmena Srbije sa pokrajinom Hamburg veoma je skromna: u periodu januar-jul 2016. godine iznosila je 32,1 milion evra, od čega se na naš izvoz odnosi 14,3 miliona evra, a na naš uvoz 17,9 miliona evra“, izjavio je na početku susreta premijer Vučić.

On je gradonačelnika Šolca obavestio o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela u poslednje dve godine i aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„Radimo na ekonomskom rastu i zato su nam potrebna dobra tržišta, ali i znanje i iskustvo stranih partnera. Sproveli smo ozbiljne ekonomske reforme i to nam je omogućilo da napredujemo na Doing busineš listi sa 91. na 47. mesto“, istakao je premijer Vučić i dodao da je Srbija ključni faktor stabilnosti u regionu.

Gradonačelnik Šolc pozdravio je evropski put Srbije i naglasio da je to dobar preduslov za zainteresovanost nemačkih investitora.

On je rekao da postoji ozbiljna namera u severnoj Nemačkoj za otvaranje tržišta rada za građane Srbije.

„Dobra poruka za investitore bi bila da je Srbija na sigurnom evropskom putu i da mogu da imaju poverenja u pravni sistem. Ovo što vi radite dobar je način da ih u to i ubedite“, zaključio je gradonačelnik Šolc.

Tema susreta bila je i „Luka Hamburg“ (Hafen Hamburg), projekat koji je grad Hamburg pokrenuo pre 15 godina i koji je donekle sličan “Beogradu na vodi”, navodi se u saopštenjuu.

U užem smislu, “Hafen City” se prostire na površini od oko 157 hektara u centru Hamburga, na lokaciji koja je nekada pripadala luci, i predstavlja najveći građevinski projekat u centru grada u Evropi. Radovi bi trebalo da traju do sredine 2020. godine. Projekat predviđa izgradnju stambenih objekata za 14.000 stanovnika i poslovnih zgrada za 45.000 zaposlenih. Njegova izgradnja najavljen je 1997. godine, a kamen-temeljac postavljen je 20. juna 2001. godine.

Na kraju današnjeg susreta premijer Vučić uputio je poziv gradonačelniku Hamburga da poseti Beograd.

Izvor: Tanjug