VUČIĆ: Ekonomska saradnja Srbije i Slovenije u usponu

0

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija i Slovenija imaju sve bolje odnose, da je ekonomska saradnja u usponu i da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, izuzimajući još neke segmente sukcesije.

Vučić je na konferenciji za novinare posle zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije u Beogradu rekao da su dve vlade pokušale da pokriju sve sfere društvenog života, a da je ključ bio na političkim i ekonomskim pitanjima.

Prema njegovim rečima, obim trgovinske razmene dve zemlje prošle godine je iznosio 870 miliona evra, a očekuje se da ove godine ta razmena, koja je u porastu između 12 i 16 odsto, pređe i prvu milijaru evra.

Vučić je rekao da slovenačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi, a da su ukupne investicije iz te zemlje 1,2 milijarde evra, ali i da prvi put i Srbija ima investicije u Sloveniji koje iznose 79 miliona evra.

Kaže da ne investira samo Fruktal u Sloveniju, već i da u toj zemlji posluju i pojedini privatnici koji ulažu u turističke i ugostiteljske objekte.

“Imamo pozitivne trendove što se rasta ekonomije tiče, ali imamo još prostora za napradak”, rekao je Vučić i dodao da je Slovenija zemlja sa kojom nemamo gotovo nikakvih otvorenih pitanja, izuzev pitanja sukcesije imovine, ali je, na primer, danas već rešeno pitanje Beogradske banke i Ljubljanske banke u Njujorku.

Dodao je da je bilo reči i o, za Srbiju veoma važnom, pitanju nezaposlenosti mladih, koja je kod nas 43 odsto, dok su Slovenci uspeli da je skinu na 16,2 odsto.

“Premijer Cerar i ja smo o tome razgovarali i nasamo i naši timovi su razgovarali šta treba da uradimo, šta da naučimo, da bismo našli rešenje za taj problem”, rekao je Vučić.

Pitanje imovine Beogradske i Ljubljanske banke

Vlade Srbije i Slovenije rešile su sporna pitanja imovine Beogradske i Ljubljanske banke u Njujorku, saopštio je Vučić novinarima.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom, rekao da dve zemlje nemaju otvorena pitanja, sem nekih manjih koja se tiču dela zaostavštine bivše Jugoslavije.

On je kazao da je sa Cerarom i danas razgovarao o sukcesiji, i da su uspeli da reše pitanje imovine dve banke.

“Postoje i određene stvari o kojima tek moramo da razgovaramo i želimo da sve rešimo što je moguće brže”, poručio je Vučić.

Vučić: Voleo bih da imam “njegove probleme”

Premijer Aleksandar Vučić danas se požalio slovenačkom kolegi Miri Ceraru da bi voleo da ima “njegove probleme”.

“To malo što ih je pogodilo, ispostavilo se kao najveći problem. Mislio sam da će govoriti do sutra, a to je nama kao muva na međeda”, primetio je Vučić nakon što je Cerar govorio o problemima koje Slovenija ima u vezi s migrantskom krizom.

“Voleo bih da za 30, možda i za 20 godina i mi imamo slične probleme kao Miro, a ako uspemo u tome, bićemo na dobrom putu”, rekao je Vučić.

On je dodao da je nama najveći problem da sačuvamo mir i stabilnost, a da na unutrasnjem planu nemamo briga, ni velikih bojazni, jer očekujemo dalji rast privrede, čak 3,5 odsto iduće godine, iako je MMF predvideo tri odsto.

“Želim da razvijamo privredu, ekonomiju, a to možemo da ostvarimo kad budemo imali ovakve prijatelje”, poručio je Vučić na pres konferenciji s Cerarom.

Cerar i Vučić o pitanju nasleđa bivše Jugoslavije

Premijeri Srbije i Slovenije dogovorili su naredne korake u rešavanju pitanja nasleđa bivše Jugoslavije.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sednice dve vlade rekao da Srbija potražuje automobile Josipa Broza Tita i vilu na Bledu, a Slovenija umetnine, te da će ta pitanja biti rešena u prijateljskom duhu.

“Nemamo velikih problema, rešavamo pitanja od diplomatsko-konzularnih predstavništava, do većih problema sa Beogradskom i Ljubljanskom bankom u Njujorku. Mi gledamo kako nama Titova vozila da se vrate, neki muzeiji, vila na Bledu, a Slovenija kako da se veći broj umetničkih dela vrati u tu zemlju. Mi bismo to rešili bilateralno, a ne kroz sukcesiju. To ide u dobrom smeru, u prijateljskom duhu”, rekao je Vučić.

Cerar je rekao da dve zemlje sarađuju po pitanju arhivskih dokumenata, da se ti arhivi polako prenose u Sloveniju, kao i u oblasti uređenja zajedničke imovine i prenosa konzularno-diplomatskih predstavništava.

“S tim procesom ne smemo stati, moramo ga intenzivirati, da se te stvari konačcno urede. Saradnja sa Srbijom će podstaći bolju saradnju i sa drugim zemljama bivše Jugoslavije”, rekao je Cerar.

On je istakao da će Slovenija dobiti 43 originalna medunarodna sporazuma iz Arhive Srbije, te da je postignut dogovor o digitalizaciji jugoslovenskog arhiva, što je zajedničko nasleđe.

Cerar: Odlični odnosi Srbije i Slovenije

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je danas danas da Slovenija i Srbija imaju odlične političke, ali i prijateljske odnose, i ukazao da je Srbija značajan deo evropske porodice i važan akter stabilnosti Zapadnog Balkana.

Cerar je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon sastanka dve vlade, rekao da Slovenija pomaže Srbiji, kao prijateljskoj zemlji, da za nju ostanu otvorena vrata za ulazak u EU i da se zalaže za što brže otvaranja poglavlja.

Kako je rekao, slovenački stručnjaci sa iskustvom i znanjem pomažu Srbiji u tom pogledu kroz tvining projekte.

Srbija je, prema njegovim rečima, značajan deo evropske porodice i važan faktor i akter stabilnosti zapadnog Balkana, što je bitno za saradnju i očuvanje mira.

Cerar je posebno istakao ulogu Srbije u migrantskoj krizi, ističući da dve zemlje i u toj obalsti sarađuju.

Slovenački premijer je naveo i da zemlje EU treba da saslušaju i šta imaju da kažu zemlje koje nisu članice, a koje imaju aktivnu ulogu u rešavanju te krize.

On je, govoreći sastanku dve vlade i rezultatima, istakao da je posebno zadovoljan što je sa premijerom Vučićem dogovorio otvaranje perspektive u saradnji mladih.

I premijer Slovenije je kao i njegov kolega iz Srbije istakao je zadovoljstvo privrednom saradnjom i povećanjem robne razmene.

Kako je rekao, posebno je zadovoljan što su ispunjene stvari dogovorene na prethodnim sednicama.

“Želimo sarađivati u svim oblastima” poručio je Cerar i pozvao sve građane Srbije da dođu na planine, more i banje u Sloveniji, ali i takođe svoje sunarodnike da posete Srbiju.

Cerar: Strožija kontrola granica zbog novih migranata

Cerar je izjavio da ta država postavlja novu ogradu na granicu sa Hrvatskom kako bi sprečila eventualni nekontrolisan dolazak novih migranata i najavio da će kontrola granica biti strožija.

Cerar je rekao da se menja dosadašnja žičana ograda i postavlja nova, od panela, jer je “manje opasna”, ali i zbog, kako je rekao, veoma lošeg iskustva od prošle godine kada su migranti nekontrolsano dolazili preko zelene granice iz Hrvatske.

“Nije bilo moguće kontrolisati ih niti usmeravati taj migrantski tok i nuditi im odgovarajuću pomoć. S tehničkim ogradama usmeravamo potencijalne migrante na određene tačke ulaska, na kojima će biti sprovođena šengenska kontrola, jer Slovenija mora da poštuje pravila i da odlučuje ko može da uđe”, rekao je Cerar.

On je, na konferenciji za medije posle zajedničke sednice vlade Slovenije i Srbije u Beogradu, dodao i da je činjenica da postoji mogućnost da se migrantski tokovi povećaju, naročito ukoliko dogovor Evropske unije i Turske ne bude ostvaren.

“Ta realna mogućnost postoji i zato moramo da budemo spremni na teške scenarije. Slovenija će morati da sprovodi krajnje strog režim na granici sa Hrvatskom, kao što Austrija već to čini na svojim granicama”, rekao je Cerar.

Cerar je ocenio i da Evropska unija napreduje u traganju ka jedinstvenoj politici prema migrantskoj krizi i moraće da zauzme čvrst stav.

Slovenački premijer je rekao da Evropska unija mora da ostane otvorena i humana prema onima koji beže iz država u kojima se krše ljudska prava, ali i da istovremeno sprečava nelegalni prelazak granica.

Kako je objasnio EU mora organizovano da sprovodi nadzor nad migrantima jer bi, u protivnom, moglo da dođe do bezbednosnih problema.

“Mnogi migranti ne uspevaju da se uklope na odgovarajući način i naša društva. Zato je važan korak da EU polako shvata koliko je značajna efikasna kontrola spoljnih granica, poput Bugarske, Grčke i Italije”, rekao je Cerar koji je dodao da će krajem godine na terenu početi da funkcioniše Evropska agencija za upravljanje operativnom saradnjom na spoljnim granicama članica EU (Frontex).

Prema njegovim rečima važna je implementacija ugovora između EU i Turske, ali ako dođe i do kašnjenja, potrebno je nastaviti pregovore kako se taj proces ne bi zaustavio.

“To radimo u dobroj veri da ćemo zajedno da savladamo te migrantske tokove”, rekao je Cerar.

Izvor: Tanjug

Fotografija: srbija.gov.rs

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.