Vlada Srbije donela odluku o položaju Trepče

0

Vlada Srbije donela je danas odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnji privremenih institucija samouprave u Prištini koji se odnose na pravni i faktički položaj Trepče AD, saopštio je premijer Aleksandar Vučić.

“Ovakvu odluku smo bili prinuđeni da donesemo jer želimo da Trepča nastavi da radi”, rekao je premijer na pres konferenciji.

Trepča je od vitalnog značaja za opstanak severa KiM, istakao je Vučić.

On je dodao da je Vlada Srbije prihvatila predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju u najvećem delu.

“U Trepči trenutno radi 600 do 1.200 ljudi, a 3.000 je na budžetu. U Trepči imamo dva rudnika, dva na severu koja su otvorena, Belo Brdo i Crnac, oba se većim delom nalaze na teritoriji centralne Srbije”, rekao je premijer.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas zašto su prištinske vlasti donele Zakon o Trepči, poručivši, da ako je namera da se kaže da je Zvečan njihov jer je cela opština nastala na imovini Trepče, to neće biti moguće.

“Ne mogu da razumem zašto su to uradili, kao ni one koji su to dopustili. Odluka nema smisla. Kontrolisali su južni deo Mitrovice još od 1999.u potpunosti. Još pre proglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo”, kazao je on na konferenciji za štampu posle sednice Vlade Srbije.

“U Zvečanu su srpske kuće, tamo nema Albanaca. Nisu vaše i ne mogu biti vaše”, poručio je on prištinskim vlastima

Takođe je upitao šta su tom odlukom hteli, mozda da udare još malo na Srbiju pritisnutu sa svih strana, jer, kako konstatuje, drugi smisao to ne bi imalo. Vučić je pojasnio da je bilo mnogo dezinformacija u javnosti u vezi Trepče i srpske imovine, rekavši da se nasmejao na informacije iz Privredne komore da srpska imovina u pokrajini vredi 200 milijardi evra.

Takođe je kazao da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nije rekao baš sasvim istinit podatak kada je govorio o 51 milion tona rezervi ruda na Kosovu i Metohiji.

“Pitanje je da li ima toliko rezervi i ko je kako radio procene, jer nismo radili procene protekle tri decenije. Računajte da je 85 odsto tih rezervi u južnom delu Mitrovice”, kazao je on.

Premijer je podsetio da je srpska delegacija 25. avgusta 2015. u Briselu potpisala sporazume o formiranju ZSO, energetici, telekomunikacijama i mitrovičkom mostu, ističući da je to za Srbiju “sveto pismo”, da nije politička igra, već pokazatelj da stvari hoćemo da sprovedemo u delo.

“Ali, ono na čemu smo insistirali i na prvom, ali i na svakom sledećem sastanku u Briselu jeste da razgovaramo o imovini, da ne bismo rešavali jedan problem, a onda se to posle koristilo kao pravilo za ostale probleme”, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, pitanje imovine nikada nije stavljen na dnevni red Briselskog dijaloga, iako je u ostalim pitanjima lako postići dogovor, poput toga da na Gazivodama rade i Srbi i Albanci.

“Ali uvek dođemo do pitanja imovine. Hoćete da damo jezero? Nećemo, nemamo pravo i ne možemo da damo i to sam 100 puta rekao i nemojte da nam trpate pitanje imovine”, rekao je Vučić,.

On je poručio da niko ne može da tvrdi da sva imovina pripada takozvanoj državi Kosovo, jer su to zgrade, kako je rekao, koje je Srbija izgradila tokom poslednjih deset godina.

“I da neko kaže ‘častite nas’, nemamo pravo na to. I da hoćemo da da častimo tih 19 zgrada, izgradićemo još 190 drugih. Nemamo problem. Ali problem je što hoće da koriste to pitanje imovine, kako bi tražili Valač, Gazivode i drugo”, rekao je premijer.

Takođe, on je istakao da je to problem i da na to Srbija ne može da pristane.

Naš narod na KiM neće biti ostavljen na cedilu

Nikada nećemo ostaviti na cedilu svoj narod na Kosovu i Metohiji, poručio je danas premijer Aleksandar Vucić.

“Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da se osećaju bezbedno i sigurno”, rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara u vezi s Trepčom

Kompromis bi doneo uspeh Trepči

Nećemo ići na arbitražu, ne može Srbija da ide na arbitražu s Kosovom, jer bi time priznala Kosovo, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da je Trepča “naša, u našem posedu i ‘državini'”, te da nećemo dozvoliti da nam je otmu.

Na pitanje šta tačno može da znači odluka o poništavanju pravnih posledica akata Prištine o Trepči i kako će vlada da sprovede korake koje je pripremila, odgovorio je:

“Ovako, kako smo naumili, mi smo u posedu, u državini stvari, mi to imamo, samo je neko hteo da nam oduzume”.

“A mi kažemo – ne damo”, rekao je premijer i dodao da će to braniti u svim razgovorima sa stranim sagovornicima i partnerima.

“Budu li pokušali silom, nećemo im dozvoliti. Mi nikome ne pretimo, ako mislite da pokazujete silom nešto srpskom narodu, plašim se da ćete svoje zube polomiti. Mi ćemo mir i stabilnost sačuvati”, poručio je premijer.

Upitan zašto niko iz EU nije reagovao na slučaj Trepče, Vučić je odgovorio da pretpostavlja da i neće reagovati, te da to nije ni očekivao.

“Reagovali bi da sam ja rekao da neću da odgovaram nekom novinaru jer je iz neke kuće koju neko finansira. To jesu dvostruki standardi, ali šta da radim, neću bna uništim budućnost Srbije. Nisam idiot da mislim da su Albanci to sami smislili, onaj ko misli da sam mnogo glup greši”, rekao je Vučić ocenivši da je interes Srbije iznad svega.

Upitan šta očekuje od Brisela i da li se pitanje Trepče može koristiti kao problem kojim će Srbija biti pritisnuta da odustane od Telekoma, Vučić je odgovorio da Srbija hoće da sprovodi sporazum o telekomunikacijama, ali da ne može da pristane na to da sve unapred proglasi kao imovinu kosovske države.

“Kada vas dovedu u situaciju da je nemoguće bilo šta da uradite, branite se s četiri noge. Dovedeni smo u poziciju koja je za nas nemoguća. Nema izlaza i tunela napravljenog da se provučemo”, rekao je Vučić.

On je dodao da je pozicija nemoguća, ali da će se Vlada Srbije boriti za svoj narod i zemlju.

Premijer je rekao da je odluka Prištine politički i pravno ništavna i da neće proizvoditi posledice, osim što može da nanese štetu Trepči.

“Šta ćemo ako kažu da više ne dozvole uvoz eksploziva za Trepču, bez kojeg ne možemo da radimo u Trepči? I na to možemo da pružimo odgovor, da spasavamo Trepču na drugačiji način, ali time bi samo pokazali da žele da nam naprave štetu”, rekao je premijer.

Nikome nećemo “prepisati” nešto što je srpsko

Premijer je izjavio danas da Vlada Srbije nikome neće „prepisati“ nešto što je srpsko, jer na to prosto nema prava.

Vučić je izrazio uverenje da u Vladi Srbije postoji mudrost i snaga da se razgovori sa Prištinom nastave, bez obzira na to šta o tome misli kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri.

To nije pitanje za ovu vladu samo, rekao je premijer Vučić, to je pitanje i za sve ministre u vladi.

Nema promene evropskog kursa

Ostajemo na evropskom putu i nećemo uvoditi sankcije Rusiji, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić, povodom dilema u javnosti da će događaji oko Trepče i Telekoma uticati na promenu kursa i politike Srbije.

Premijer je, ne ostavljajući dileme u tom pogledu, istakao da je Srbija spremna i na kompromise, ako su i drugi spremni:

“Biće kompromisa, jer je važno da idemo napred, da razmišljamo o budućnosti”, istakao je Vučić na pres konferenciji u Vladi Srbije.

Vučić je poručio da Srbija mora da nastavi da razgovara sa Evropom, mora da nastavi da razgovara sa svima, mora da nastavi svoju ekonomsku politiku.

Nije bilo pisma Briselu

Predsednik vlade izjavio je danas da Vlada nije uputila nikakvo pismo Evropskoj komsiiji u vezi s Trepčom.

“Tamo sede naši partneri. Mi želimo da budemo deo tog društva. Sa njima ćemo prvo razgovarati”, rekao je premijer.

Vučić je precizirao da je najavljeno da je u pripremi pismo, ali da ono nije upućeno, niti je on potpisao bilo kakav dopis Evropskoj komisiji vezano za Trepču.

Nećemo pred SB UN, još nije ugrožen mir

Vučić je izjavio danas da je on odlučio da se o pitanju Trepče ne traži vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, jer još nije ugrožen mir.

On je, na konferenciji za štampu, rekao da je to jedina tačka predloga Kancelarije za Kosovo i Metohiju koju nije prihvatio.

“Na Savet bezbednosti UN se ide ako je ugrožen mir. Ja mislim da to još nije slučaj. Odluka Prištine jeste opasan potez, ali još nije ugrožen mir”, podvukao je on.

Vučić je naglasio da će Vlada pokušati da iskoristi sve mogućnosti razgovora i dijaloga za rešavanje problema.

“Pustite da probamo da razgovaramo i vratimo stvari u normalu, da probamo da neki ljudi razmeju da je 21. vek i da moramo da razvijamo dobre odnose i mislimo na naše ekonomije, budućnost, bebe”, rekao je on dodajući da prihvata svu odgovornost za svoju odluku.

Kako lažni građanski i nacionalistički sektor tumači sporazum

Vučić je istakao da lažni građanski i lažni nacionalistički sektor iznose tvrdnje koje nemaju nikakve veze sa Briselskim sporazumom iako ne poznaju taj dokument uopšte.

On je rekao da bi, na primer, voleo da vidi u kojoj se to tački Briselskog sporazuma pominje Trepča, dodajući da se radi o dokumentu koji ima svega stranu i po.

U planu razgovori sa srpskim političarima na Kosovu

Premijer Srbije izjavio je danas da je dobra odluka srpskih političara u kosovskoj vladi i parlamentu da zamrznu svoje funkcije i istakao da će s njima tek razgovarati.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da, su srpski političari u kosovskoj vladi i parlamentu, bez obzira što su često kritikovani u medijima, najveći deo svojih odluka uvek želeli da usaglašavaju sa odlukama Vlade Srbije.

Za moje rušenje nije dovoljno 4,5 miliona evra

Vučić je izjavio danas da treba sačekati odluku Tužilaštva o slučaju Savamala, te da 4,5 miliona evra, koliko je uloženo u celu kampanju kojoj je Savamala samo povod, a cilj njegovo rušenje, nije ni blizu dovoljno.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da ne želi da vrši pritisak na Tužilaštvo, te da veruje da će odluka Tužilaštva zadovoljiti javnost.

Odgovarajući na pitanje novinara o slučaju Savamala, premijer je kazao da je shvatio da je cela ta priča služila kao motiv za njegovo rušenje i da je na njeno „guranje kroz medije“ i sve aktivnosti u vezi sa tim potrošeno ukupno 4,5 miliona evra.

“Pošto ne mogu da kažu da nismo ispunili sporazume sa MMF-om, pošto ne mogu da kažu da nam ekonomija nije dobra, da je Srbija na dobrom putu, onda je trebalo naći razlog sa kojim se želi destabiliazija Srbije”, rekao je premijer.

On je, međutim, dodao da ako neko želi da uloži u borbu protiv njega, onda 4,5 miliona evra nije dovoljno.

“Ja svakako ne planiram još dugo da budem na vlasti, ali moraju da ulože mnogo više”, poručio je premijer.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.