Srbija traži bolji tretman svojih građana osuđenih u Hagu

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa glavnim tužiocem Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Seržom Bramercom, koji boravi u poseti Beogradu u okviru priprema za redovni šestomesečni izveštaj koji će u decembru podneti Savetu bezbednosti UN.

Bramerc je izvestio premijerku da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prestaje sa radom krajem godine i da će Kancelarija tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove preuzeti preostale zadatke Kancelarije tužioca.

On je istakao da je i pored zatvaranja suda neophodno nastaviti kontinuitet rada suda i ostvarivanje pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji, dodavši da će nastaviti i da podnosi šestomesečne izveštaje Savetu bezbednosti UN.

Brnabić je u razgovoru ponovila da je Srbija posvećena reformi društva i pomirenju u regionu i da će nastaviti saradnju u cilju procesuiranja ratnih zločina, ali da smatra da Međunarodni krivični tribunal nije doprineo pomirenju zemalja regiona i objektivnom procesuiranju ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost.

Predsednica Vlade je izrazila zabrinutost za tretman srpskih osuđenika i zatražila veću transparentnost kada je u pitanju zdravstvena dokumentacija.

Na sastanku je istaknuto da je za Srbiju od velikog značaja implementacija Poglavlja 23 i dosledno sprovođenje Nacionalne strategije za ratne zločine.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR