Srbija čvrsto za pomirenje zemalja bivše Jugoslavije

0
Bolnica VITA Novi Sad
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karmelom Ađijusom, koji je u poslednjoj poseti zemljama regiona pred zatvaranje ovog suda krajem godine.
Ađijus je predsednici Vlade preneo uverenje da je Haški tribunal tokom svog delovanja ispunio svoju ulogu i da je sada na zemljama regiona da rade na procesu pomirenja.

On je naveo da se intenzivno radi na uspostavljanju Međunarodnog mehanizma za krivične sudove, koji će nastaviti poslove suda u Hagu.

Brnabić je zatražila od predsednika Ađijusa da učini neophodne korake kako bi se Srbiji vratila dokumentacija koja je dostavljena po zahtevu Tužilaštva Haškog tribunala i apelovala na to da se učini sve kako bi se poboljšao tretman srpskih zatvorenika koji izdržavaju kazne po presudi Tribunala.

Premijerka je saopštila da je Srbija savesno ispunjavala svoje obaveze prema sudu u Hagu, ali je i izrazila sumnju u uverenje da je ovaj sud doprineo pomirenju u regionu.

Ona je zaključila da je Srbija i dalje čvrsto opredeljena za pomirenje zemalja bivše Jugoslavije i očuvanje stabilnosti regiona.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR