SNS poručuje DS-u da ne rasuđuju racionalno

0
Bolnica VITA Novi Sad

Novosadski odbor Srpske napredne stranke poručio je novosadskim demokratama da ne rasuđuju racionalno, pošto su u reagovanju naveli da SNS podseća Novosađane na činjenicu da ne postoje podaci da su se članovi ili preci DS na bilo koji način protivili rušenju jermenske crkve.

U odgovoru Gradskog odbora Srpske napredne stranke na saopštenje DS, naprednjaci navode da jasno piše da „Srpska napredna stranka podseća Novosađane“ na tu činjenicu da ne postoje podaci, a da sada demokrate „naprasno pokazuju brigu za očuvanjem spomenika jermenske zajednice, koji će sadašnja gradska vlast, ne samo sačuvati, nego i restaurirati i još lepše i vidljivije obeležiti“.

„Dakle, jasno je da SNS ne optužuje članove Demokratske stranke za rušenje jermenske crkve 1963 g., ali podseća javnost da se preci današnjih članove te stranke u raspadu ili članova koji su tada bili punoletni, nisu suprotstavili tom anticivilizacijskom činu tadašnje komunističke vlasti“.

Gradski odbor Srpske napredne stranke apeluje na Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu „da u budućim saopštenjima koriste samo dobro proverene argumente“ i savetuju da izbegavaju teme koje će im se vratiti poput bumeranga.

„U poslednjih 16 godina u ovoj zemlji gotovo da nema nečasne radnje u koju nisu upleteni funkcioneri Demokratske stranke. Tu mislimo i na temu koju ste danas pokrenuli – rušenje i ruženje starog jezgra grada. Biće dovoljno da se prisetite Pariskog magazina i gradnje privatnog Gerontološkog centra u okviru zaštićenog prirodnog dobra u futoškom parku“, navode naprednjaci.

Novosadski odbor Demokratske stranke prethodno je obacio optužbe novosadskog odbora SNS da su članovi DS i „njihovi preci“ odgovorni za rušenje jermenske crkve.

Iz DS tvrde da je kampanja, kako kažu, blaćenje i klevetanje te stranke koju već godinama vodi Srpska napredna stranka dostigla vrhunac time što su članovi DS-a i njihovi preci optuženi da su odgovorni za rušenje jermenske crkve.

Kako navode novosadske demokrate, jermenska crkva u Novom Sadu srušena je još 1963. godine, u vreme kada Demokratska stranka nije ni postojala.

Iz DS navode i da je sadašnja gradska vlast već srušila zgradu predratne Komunalne banke koja je pod zaštitom i da je odlučila da sruši i poslednje kuće od trske u gradu, koje su takođe kulturno dobro pod zaštitom, a da se sada na meti našao i spomenik porodice Čenazi, koji predstavlja poslednji autentičan trag života Jermena u Novom Sadu.

Novosadski odbor Srpske napredne stranke saopštio je ranije danas da je spomenik kulture porodice Čenazi od neprocenjivog značaja za Novi Sad i da zbog izgradnje poslovno – stambenog objekta na uglu ulica Narodnih heroja i Bulevara Mihajla Pupina, privremeno odnet na restauraciju.

Odgovarajući novosadskom odboru DS-a koji ih je optužio da nestaju najstarije građevine i spomenici zarad profita, novosadski naprednjaci kažu da demokrate nastoje da naruše tradicionalno dobre odnose jermenskog i srpskog naroda.

SNS je u saopštenju podsetio na činjenicu da ne postoje podaci da su se članovi ili preci članova DS, na bilo koji način protivili rušenju jermenske crkve, a sada naprasno pokazuju brigu za očuvanjem spomenika jermenske zajednice, koji će sadašnja gradska vlast, ne samo sačuvati, nego i restaurirati i još lepše i vidljivije obeležiti.