Razmena iskustava sa Gruzijom u oblasti evrointegracija

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu sa ministrom za evropske i evroatlantske integracije Gruzije Viktorom Dolidzeom o iskustvima Srbije u procesu evropskih integracija.
Dolidze je tokom susreta poručio da Gruzija želi da iskoristi iskustva Srbije u dosadašnjem procesu evropskih integracija, a Joksimović je ocenila da je to priznanje za dosadašnji rad Srbije na evropskom putu.

Tokom susreta bilo je reči o razmeni iskustava, međusobnom poštovanju teritorijalnog integriteta i unapređenju bilateralne saradnje.

Joksimović je izrazila zahvalnost svom sagovorniku zbog toga što Gruzija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, i dodala da je to i pozicija Srbije kada je reč o teritorijalnom suverenitetu Gruzije.

Postoji inicijativa oko ukidanja viza i mislim da će u skorije vreme biti realizovana, i to ne samo za nosioce diplomatskih pasoša, već za građane dveju zemalja. Mi smo već učinili neke korake u tom pravcu, rekla je ona.

Srbija kao jedan od najozbiljnijih kandidata za članstvo u EU ima iskustva koja će sa zadovoljstvom podeliti sa Gruzijom. To je zemlja koja je u sklopu susedske politike EU i takozvanog istočnog partnerstva prepoznata kao jedna od vodećih, rekla bih i vodeća u tom procesu, rekla je Joksimović.

Istočno partnerstvo u okviru susedske politike EU, kako je ocenila, vremenom je poprimilo diferenciraniji pristup pojedinim državama (Azerbejdžan, Gruzija, Moldavija, Belorusija, Jermenija i Ukrajina), i ne bi bilo loše kada bi EU više takvog pristupa primenila i na zemlje Zapadnog Balkana, gde takođe postoje značajne političke, ekonomske i druge razlike.

Takav individualniji pristup bi, kako je navela, bio dobrodošao, uz poštovanje i promociju regionalne saradnje.

Ukupno gledano, mislim da postoje brojni razlozi da intenzivnije sarađujemo sa Gruzijom. Očekujemo nastavak naše bilateralne saradnje i kroz evropske integracije, istakla je ona.

Izvor: Vlada Srbije

POSTAVI ODGOVOR