Razgovor predsednika Vučića i glavnog tužioca Bramerca otvoren i konkretan

0
Bolnica VITA Novi Sad

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koji boravi u Beogradu u okviru priprema redovnog šestomesečnog izveštaja za sednicu Saveta bezbednosti UN početkom decembra.

Kako je saopštila Služba za saradnju sa medijima razgovor predsednika Vučića i glavnog tužioca Bramerca bio je otvoren i konkretan.

Pokrenuto je šest pitanja koja se odnose na saradnju Republike Srbije i tužilaštva Haškog tribunala, regionalnu saradnju u pravosuđu i procesuiranje ratnih zločina u Srbiji.

Konstatovano je da je glavni tužilac Haškog tribunala zadovoljan što je Srbija ispunila deo svojih obaveza ili preduzela korake u pravcu njihovog ispunjavanja. Rečeno je i da će Srbija, iako oko nekih pitanja postoje različiti stavovi, nastaviti i jačati saradnju sa tužilaštvom Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, koji će naslediti Haški tribunal po okončanju njegovog rada krajem godine.

Predsednik Vučić je istakao da će Srbija podržati saradnju i rad tužilaca za ratne zločine u regionu, a uz podršku tužilaštva Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, kako bi i time doprinela stabilnosti i približavanju naroda u regionu.

Glavni tužilac Bramerc je istakao da će, po prestanku rada tužilaštva Haškog tribunala, a kroz rad tužilaštva Mehanizma međunarodnih krivičnih tribunala, biti održan kontinuitet saradnje uz podršku Srbiji u primeni Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Izvor: predsednik.rs

POSTAVI ODGOVOR