Počela rasprava o budžetu za 2017. godinu, dolazi i premijer Vučić

0

Skupština Srbije započela je danas načelnu raspravu o budžetu za 2017. godinu, a raspravi će se, kako je najavila predsednica parlamenta, popodne priključiti i premijer Aleksandar Vučić.

Budžet za 2017, koji je najavljen kao razvojni i štedljiv, a predviđa i najniži deficit ikada, poslanicima obrazlaže ministar finansija Dušan Vujović.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da Vučić želi lično da predstavi budžet i da vodi suštinski razgovor o tome šta je dobro u ekonomiji u Srbiji, kako je to za kratko vreme vlada Srbije uspela da dobije pohvale MMF-a, Fiskalnog saveta, sindikata i poslodavaca.

Predlogom budžeta predvđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa dificitom od 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ukupni rashodi će biti veći za 69,1 milijardu dinara od prihoda, što predstavlja 1,7 odsto BDP.

Budžet za iduću godinu planiran je na osnovu prognoze da će realni rast BDP-a i 2017. iznositi tri odsto, a inflacija 2,4 procenta.

Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije.

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

Poslanici će pre rasprave o budžetu raspravljati o predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana PIO fonda za 2016. godinu, kao i predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama finansijskog plana RFZO za 2016. godinu.

Na dnevnom redu je i predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2016. godinu, kao i davanje saglasnosti na finansijski plan NSZ za 2016. godinu.

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu.

Planirano je uvećanje plata zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama kulture, kao i zaposlenima u pravosuđu (osim sudija i tužilaca) za 5,0 odsto.

Na veće zarade mogu da računaju i zaposleni u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda za 6,0 procenata, zaposleni u ustanovama visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda za 3,0 posto, a prevdijeno je povećanje plata u naučno-istraživačkoj delatnosti – istraživačima i pomoćnom osoblju za 5,0 procenata (osim istraživačima koji imaju radni odnos zasnovan na fakultetu).

Od 1. januara i penzioneri će dobiti uvećane penzije za 1,5 procenata.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.