PREMIJER U VALJEVU: Najniži deficit u istoriji Srbije

0

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, sa najnižim predviđenim deficitom u istoriji države Srbije u iznosu od 1,7 odsto BDP-a, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i poručio da ćemo, ako naredne godine dostignemo četiri odsto rasta, biti po tome prvi ili drugi u Evropi.

“Usvojili smo budžet i prvi put smo predvideli da nam u celoj državi bužetski deficit zajedno sa svim projektnim zajmovima bude svega 1,7 odsto. Ovo će verovatno biti prva godina od 1945. da imamo takvu projekciju, bez obzira što ćemo i Rusima da isplatimo 100 miliona evra i što smo za penzije dali 100 miliona evra jednokratne pomoći”, rekao je Vučiić u Valjevu, gde je prisustvovao obeležavanju deset godina uspešnog poslovanja Gorenja u tom gradu.

Novembar smo, dodao je, završili sa suficitom od 3,1 milijarde dinara, što je oko 25 miliona evra, ukupno 37 milijardi od početka godine, znači više od 300 miliona evra imamo suficit, i to iako smo platili najveće moguće kamate u istoriji od milijardu i po evra.

Srbija, konstatovao je, ima dosta investicija, ali, kako je primetio, nikad nije dovoljno “jer su nas ostavili gole i gladne posle pljačkaških privatizacija”.

Ali, dodao je, planiramo da se u idućoj godini borimo za četiri odsto rasta, što u odnosu na prosek u Evropi koji je oko jedan odsto, znači da ćemo četiri puta brže da ih pristižemo nego što smo se nadali, te da ćemo po rastu biti prvi ili drugi u Evropi.

Dozvolite da ne odgovorim na pitanje o izborima

Premijer Srbije danas u Valjevu nije želeo da govori na temu predsedničkih izbora, jer, kako je primetio, i ovako čim nešto kaže sutradan u medijima izađe da je pričao o izborima a niko ga nije ni pitao.

“Zato dozvolite da sada kada me pitate ja odlučim da ne kažem ništa. I inače već imamo pobednika, i na predsedničkim, a možda i na onim opštim izborima. Pustite to, ja bih da govorim o ozbiljnim temama i o tome kako ćemo da živimo bolje”, rekao je Vučić odgovarajući na pitabnja novinara.

Polako stižemo one koji su bili mnogo ispred nas

Vučić je izjavio danas u Valjevu da se u Srbiji puno radi zahvaljujući velikom broju investitora i da ćemo zato kao zemlja polako, ali sigurno, stići i prestići one koji su bili mnogo ispred nas.

“Zato ćemo dogodine da se borimo za stopu rasta od četiri odsto, a kada svi ostali u Evropi imaju prosečnu stopu rasta od jedan odsto, mi ćemo četiri puta brže da ih pristižemo. To je ono što treba da radimo u godinama pred nama”, reklao je Vučić tokom posete Gorenju.

On je rekao da će u Gorenju biti otvoreno još 300 novih radnih mesta, a da je nova investicija vredna 12 miliona evra.

Vlada Srbije i Gorenje grupa su potpisali danas memorandum kojim su predviđene nove investicije i proširenje kapaciteta fabrike.

Kako je rekao, ukupno u Srbiji u Gorenju radi 2.540 ljudi, od cega 1.780 u Valjevu, a ostali u Zaječaru i Staroj Pazovi.

“Brzo ćemo potpisati ugovore za novih 300 ljudi. Dalio smo više para Ministarstvu privred i Razvojnoj agenciji Srbije za 2017. godinu, tako da će biti još fabrika i više zaposlenih”, rekao je Vučić.

On je povodom 10 godina uspešnog poslovanja fabrike Gorenja u Valjevu poželo im još mnogo pogona u Srbji, a radnicima još veće plate.

Vučić je rekao da se svake godine povećava izvoz Srbije u Sloveniju i da tome dosta doprinosi Gorenje i drugi koji su napravili fabrike u Srbji.

On je rekao da treba dosta da naučimo od Slovenaca jer su oni bili vredniji i naučili srpski jezik i zapitao koliko nas u Srbiji zna slovenački, što pokazuje koliko su bili vredniji i mislili na buidućnost.

Vučić je rekao da je Gorenje izdržalo u prethodnom periodu udar ruske rublje i opstalo na tom tržištu, kao i tržištima u Aziji, pošto imaju kvalitetne proizvode.

On je izrazio nadu da će Gorenje u Valjevu dostići milion friždera i čestitao im na sjajnim rezultatima.

Vučić kaže da je 2013. za 400 radnih mesta se prijavilo čak 7.000 ljudi, što pokazuje koliko je bilo tešo u Valjevu.

Premijer je kazao da mu se jedna žena požalila da se tu puno radi ističući da je dobro što se puno radi

“Kada postaviate stvari na stabilne finansijske noge onda je nivo investicija veći, ali nikada nam nije dovoljno investicija. Srbi vole da kukaju, ali i vi Slovenci volite da kukate i sve više kukate, i Austrjacni vole da kukaju, svi kukaju i neće da rade nedeljom, dok kod nas Srba može da se radi i subotom i nedeljom i srećan kada mogu to da kaže”, naglasio je Vučić dodajući da ćemo zato prestići mnoge u Evropi.

EPS nema veze s lopovskim privatizacijama

EPS nije primer pljačkaške ili lopovske privatizacije, rekao ej danas premijer Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Vršcu gde je obeleženo dese godina uspešnog rada Gorebnja u tom gradu.

Sredili smo javne finansije i sada idemo samo na bolje, ne govorimo vise o krizi, ali isto tako ne možemo dozvoliti da nas vraćaju u samoupravljanje, rekao je Vučić.

“Ne možemno da živimo u tom vremenu, to nas je ubilo i uništilo, zato Srbija sada jeste ugledna, jer ekonomija nam raste. A to da nas vraćate u socijalizam i samoupravljanje i pljačkaške privatizacije, to je kao da je nekome stalo da nas vrati u šezdesete”, poručio je.

Upitan da li su i malverzacije u slučaju EPS-a posledica pljačkaških privatizacija, rekao je da se to ne može tako reći jer EPS nije ni privatizovan.

“Lopovske privatizacije su obavljane posle 2000, a EPS nije privatizovan i nema veze sa tim niti će da bude”.

Dvostruko više para za razvoj i obnovu

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da su budžetom za 2017 godinu predviđeno dvostruko više sredstava za izgradnju i obnovu Srbije, da će poljoprivreda imati 3,5 milijardi dinara više u buddzetu, odvojeno više novca za naoružavanje i vojnu opremu, za namensku industriju, za kulturu…

Vucić je rekao, odgovarajući na pitanja novinara da su pri projekciji budžeta za narednu godinu konzervativno tumačeni prihodi, a sve u ostavrenju cilja, rasta od 4 odsto koji bi bio veći od skoro svih zapadnih zemalja i što bi nas dovelo na prvo ili drugio mesto dogodine po rastu u Evropi.

Kako je rekao tri su osnovne stvari za veći privredni rast, povećanje investicija, izvoza ali i rast potrošnje.

U tom smislu on je naveo napredak u trgovini na malo od 8,1 i dodao da očekuje i takav trend dogodine.

Na pitanje da li će poslanici imati dovoljno vremena da prouče predlog budžeta Vucić je rekao da će imati nekoliko dana za to.

“Imaće mnogo više nego ja kada su oni donosili budžete” rekao je Vučić.

On je rekao i da već sada može da kaže kako će ta rasprava izgledati, da će uvek biti iste primedbe, da će biti i psovki i da se tu ništa ne menja.

Na pitanja u vezi sa izgradnjom i obnovom škola i domova zdravlja premijer je naveo da su 324 objekta urađena i renovirana, da se planira da se to uradi na još 2000 i da se uskoro očekuje i “lepotica” Klinički centar u Nišu kao i oni u Kragujevcu i Novom Sadu.

Kako je rekao voleo bi da je još urađeno ali i da za sav taj posao nedostaje pšodrške ilustrujući to rečima da kada god neko štrajkuje odmah dobije medijsku podršku.

On je dodao da dokle god bude takvo stanje teško da se može i ostavriti sve što je zamišljeno.

“Svakako su sve bolje godine isperd nasa, ne pričamo o smanjenju, o krizi i u formalnom i u finansijskom smislu krizu više nemamo” zaključio je premijer.

Rano za “odgovor” na takse EU, i nije sve politika

Premijer je izjavio danas da će pitanje recipročnog odgovora Srbije na takse za ulazak u EU, ukoliko to uopšte zaživi, biti aktuelno tek za tri ili četiri godine, ali da u takvim pitanjima ne treba gubiti iz vida da je jedno politika, a sasvim drugo “ekonomija i život”.

Premijer je naveo da je reakcija ministra spoljnih poslova tim povodom bila logična i pravična, ali da je to sve što može da kaže, jer su “ekonomija i život nešto drugo”.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše najavu ministra Ivice Dačića da će mu predložiti recipročne mere ako zaživi uvođenje taksi.

Dačić je “uvek u kampanji, što je u redu”, rekao je premijer, ali i “podsetio” da je daleko 2020. godina.

“Videćemo šta će da bude”, rekao je Vučić i dodao da ne može o tome više da govori, jer će država o tom pitanju odlučivati za tri ili četiri godine.

On je ukazao da su “ekonomija i politika nešto sasvim drugo i da neko mora da razmišlja i o tome hoće li Srbija da dovodi turiste i zarađuje novac.

“Ne mogu da učestvujem u svakodnevnom dodvoravanju narodu, a tu ne govorim o Dačiću, već o svima drugima”, rekao je Vučić.

Dačić je ranije rekao da će se takse za ulaz u zemlje EU razmatrati do 2020. godine i da bi bilo normalno da Srbija na takve mere odgovori istim merama.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.