Počela sednica Skupštine Srbije, na dnevnom redu budžet za 2017.

0

Skupština Srbije započela je danas sednicu na čijem dnevnom redu ključna tačka je budžet republike za narednu godinu, najavljen kao razvojni i štedljivi, a kojim je predviđen najniži deficit ikada.

Predlogom budžeta predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.092 milijarde dinara i ukupni rashodi od 1.161 milijardi dinara, sa dificitom od 1,7 odsto BDP.

Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije.

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

Predlog budžeta uoči sednice podržao je skupštinski odbor za finansije.

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da su do sada postignuti i više nego očekivani ekonomski rezultati i da sa budžetom za 2017. godinu sa optimizmom možemo da gledamo unapred.

“Postavlja se pitanje da li možemo više. Ja smatram da smo postigli mnogo”, rekao je Vujović u raspravi na Odboru koja je, za razliku od nekih prethodnih sednica i odbora ali i plenuma, protekla u konstruktivnoj atmosferi i bez svađa.

On je rekao da veruje da se Srbija nalazi na dobrom putu da dođe do održivog nivoa javnog duga.

Vujović je rekao da bi dalje stezanje bilo preambiciozni cilj te da bi moglo da deluje restriktivno na očekivani privredni rast.

Predsednica parlamenta Maja Gojković ukazala je, uoči sednice, na znatnu razliku između budžeta za 2016. i budžeta za 2017. godinu, istakavši istorijski nizak deficit od 1,7 odsto bruto društvenog proizvoda.

Čitav budžet je, prema njenim rečima, projektovan na rastu od tri odsto bruto društvenog proizvoda, a ambicija vlade i svih koji je podržavaju je da rast bruto društvenog proizvoda u narednom periodu bude i četiri odsto i da budemo lideri u Evropi po tome.

Gojković je najavila da će na raspravu doći i celokupna vlada i premijer, me zna tačno kad, ali svakako u toku rasprave.

Budžet je na predlog poslanika SNS ranije danas “kresan” za 400 miliona, za koliko je ranije bio planiran veći parlamentarni budžet u odnosu na pšrethodnu godinu.

Predstavnici dela opozicionih stranaka i neki samostalni poslanici su, neposredno pred početak sednice, iskazali nezadovoljstvo zbog načina na koji je zakazana ta sednica, zbog čega opoziciji nije dato dovoljno vremena da se pripremi za raspravu.

Poslanici će pre rasprave o budžetu raspravljati o predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana PIO fonda za 2016. godinu, kao i predlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama finansijskog plana RFZO za 2016. godinu.

Takođe, na dnevnom redu je i predlog odluke o davanju saglasnosti na odluku o izmenama i dopunama finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2016. godinu, kao i davanje saglasnosti na finansijski plan NSZ za 2016. godinu.

Poslanici će razmatrati i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu.

Inače, ukupni rashodi će biti veći za 69,1 milijardu dinara od prihoda, što predstavlja 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Budžet za iduću godinu planiran je na osnovu prognoze da će realni rast BDP-a i 2017. iznositi tri odsto, a inflacija 2,4 procenta.

Vlada je novim budžetom planirala veća sredstva za investicije.

Za plate zaposlenih u javnom sektoru predviđen je iznos od 253,7 milijardi dinara, što je za 0,8 odsto više nego ove godine.

Planirano je uvećanje plata zaposlenima u Ministarstvu unutrašnjih poslova, BIA, Ministarstvu odbrane, ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, ustanovama kulture, kao i zaposlenima u pravosuđu (osim sudija i tužilaca) za 5,0 odsto.

Na veće zarade mogu da računaju i zaposleni u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i učeničkog standarda za 6,0 procenata, zaposleni u ustanovama visokog i višeg obrazovanja i studentskog standarda za 3,0 posto, a prevdijeno je povećanje plata u naučno-istraživačkoj delatnosti – istraživačima i pomoćnom osoblju za 5,0 procenata (osim istraživačima koji imaju radni odnos zasnovan na fakultetu).

Od 1. januara i penzioneri će dobiti uvećane penzije za 1,5 procenata.

Izvor: Tanjug

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.