Nikolić otvorio konzulat Srbije u Sankt Peterburgu

0
Bolnica VITA Novi Sad

U Sankt Petrburgu danas je svečano otvoren konzulat Srbije, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić je poručio da će Srbija večno biti zahvalna Rusiji, pre svega predsedniku Vladimiru Putinu, na iskrenoj podršci u očuvanju našeg teritorijalnog integriteta i zaštiti naših nacionalnih interesa na međunarodnom planu.

„Veliki vizionar koji svojim građanima obezbeđuje lepšu i mirniju budućnost, danas je oslonac za mnoge nedovoljno jake narode ugrožene silom, i najvažniji oslonac u borbi protiv velikog svetskog zla – terorizma“, rekao je predsednik Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao da iskušenja koja danas stoje pred nama nisu manja od onih pred kojima su stajali naši veliki i mudri prethodnici, junački preci.

„Samo pitanje: kolika je cena slobode, ne postavljajte Srbima i Rusima. Mnogo života smo izgubili da bismo živeli slobodni i u miru, znamo njegovu istinsku vrednost i posvećeni smo njegovom očuvanju“, rekao je predsednik Nikolić.

Iskreno verujemo, istakao je, da ovaj naš savremeni svet, prožet različitim vidovima integracija ali i sukoba, može da bude bezbedan samo uz uzajamno uvažavanje naroda i država. Uz poštovanje međunarodnog prava, meren jednakim aršinom za sve.

Obraćajuci se počasnom konzulu Genadiju Nikolaeviču Timčenku, Nikolić je rekao da je on učinio čast Srbiji prihvatanjem odgovornog i za obe zemlje važnog zvanja počasnog Generalnog konzula Srbije u Ruskoj federaciji, sa sedištem u Sankt Peterburgu.

Predsednik Nikolić je otvaranje Generalnog konzulata na čelu sa Timčenkom uporedio sa ugrađivanjem, kako je rekao, novih bisera u nisku započetu u dalekoj prošlosti, ostavljajući trag našeg doba.

Dodajemo, kazao je, novu u neraskidivom lancu bratstva i prijateljstva koje naši narodi i države vekovima neguju.

Predsednik je objasnio i zašto je srpski konzulat otvoren baš u Sankt Peterburgu, rekavši da je za svaku državu bilo i ostalo pitanje časti i prestiža da bude predstavljena u ovom gradu.

Podsetio je da je Srbija već od 1879. i u vreme carske Rusije imala svoje stalno poslanstvo u Sankt Peterburgu.

„Otvaranjem Konzulata, još jednom svedočimo smisao i značaj savremenog strateškog partnerstva Srbije i Rusije. Istovremeno, učvršćujemo i sjajnu istorijsku vertikalu duhovne i kulturne bliskosti koju kao nasleđe sinova iz iste porodice vekovima prenosimo sa generacije na generaciju“, rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je dalje istakao da Srbija i srpski narod ne zaboravljaju viševekovnu pomoć carske Rusije srpskim crkvama i manastirima i borbi srpskog naroda za oslobođenje i ujedinjenje.

Mnogi i danas gledaju s podozrenjem na tu sasvim prirodnu bliskost i saradnju, naveo je predsednik, uz podsećanje da je juče u Beogradu otkrivena bronzana tabla sa nazivom ulice po ruskom dvorskom carskom arhitekti i urbanisti Nikolaju Krasnovu, koji je svojim rešenjima i monumentalnim zdanjima zadužio Beograd i Srbiju.

„Danas otvaramo počasni Generalni konzulat Srbije u Sankt Peterburgu. Sve su to delovi u mozaiku stoletne zajedničke freske srpskog i ruskog naroda“, poručio je predsednik Nikolić.

Izvor: Tanjug