Ministar Đorđević sastao se sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom

0
Foto: minrzs.gov.rs
Bolnica VITA Novi Sad

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji gospodinom Kajlom Skatom, saopšteno je iz tog Ministarstva.

 Ministar Đorđević istakao je da bilateralnu saradnju sa SAD  odlikuju dobri i prijateljski odnosi koje je potrebno učvrstiti posebno u oblastima koje se tiču rada, zapošljavanja, socijalnih pitanja, ali i pitanja migracija i borbe protiv trgovine ljudima.

Ministar Đorđević zatražio je pomoć i podršku u instuticionalizaciji pitanja borbe protiv vršnjačkog nasilja, ocenivši da je od izuzetnog značaja preuzimanje dobre prakse zemalja koje poseduju veoma razvijeni demokratski sistemi.

Ambasador Skat saglasan je da su pitanja migracija veoma važna i izrazio zadovoljstvo napretkom u pronalaženju sveobuhvatnog rešenja za pitanje migranstske populacije, koja se trenutno nalazi u Srbiji. Stav Ministarstva da će maloletni migranti bez pratnje biti u fokusu, ocenio je kao ohrabrujući, i najavio da će SAD nastaviti sa podrškom institucijama Vlade Republike Srbije u ovoj oblasti.

Posebno je naglasio da je napredak Srbije u borbi protiv trgovine ljudima vidljiv i da će dati ličnu preporuku da izveštaj o napretku Srbije po tom pitanju bude sadržajniji.

U vezi sa bilateralnim sporazumom o socijalnom osiguranju između R. Srbije i SAD, koji je ministar Đorđević inicirao, obostrano je konstatovano da će razgovori na tu temu u narednom periodu biti nastavljeni.

Izvor: minrzs.gov.rs

 

POSTAVI ODGOVOR