Zimska muzička čarolija“ u Sava Centru

0
Bolnica VITA Novi Sad

Nakon spektakularnog koncerta u avgustu na stadionu Tašmajdan pred 10.000 ljudi, Regionalna dečja filharmonija narednu godinu započinje nastupom 12. januara u Sava Centru.

„Ostavili smo lep utisak na velikom koncertu na Tašmajdanu. Tada je bio vrlo interesantan program i ovoga puta obećavamo divan provod i mogućnost da i publika učestvuje, da svi zajedno započnemo novu godinu uz muziku“, najavila je umetnička direktorka Regionalne dečje filharmonije Danijela Bajić.

Ona je u razgovoru za Tanjug rekla da će repertoar gala novogodišnjeg koncerta „Zimska muzička čarolija“ biti prilagođen i najmlađoj publici s obzirom da će na programu biti, pored „popularne klasike“ – muzike Štrausa, Čajkovskog, Vilja-Lobosa, i prepoznatljive numere iz crtanih filmova i filmski klasici.

Bajić je naglasila da će u Sava Centru svirati rame uz rame dečiji i omladinski orkestar, te da će na sceni biti oko 80 mladih muzičara.

„Ovaj koncert je bitan zato što ulazimo u godinu kada obeležavamo deceniju od osnivanja Dečje filharmonije tako da naša deca koja su počela pre 10 godina da sviraju u orkestru sada su omladinci, neki su u srednjim školama, drugi na prestižnim muzičkim akademijama postižu fantastične uspehe“, rekla je Bajić i dodala da će biti zanimljivo videti sve njih na sceni.

Novogodišnji koncert Regionalne dečje filharmonije, kojim će dirigovati Ljubiša Jovanović, postaće od januara tradicionalan – muzički poklon Beograđanima za početak uspešne i srećne godine.

Članovi Regionalne dečje filharmonije su deca muzičari iz Zagreba, Skoplja, Ljubljane, Sarajeva i Beograda, a njen osnivač Fondacija „Deca deci“, čiji je cilj promocija muzičkog obrazovanja, stvaralaštva mladih, kao i kulturna razmena među najmlađima kroz atraktivne muzičke programe.

Neki od članova Dečje filharmonije su dugogodišnji korisnici instrumenata Fondacije „Deca deci“, koja na taj način pomaže njihovo školovanje i profesionalno napredovanje.

Tokom 2016. pokrenut je serijal novih projekta kao što su „Summer Pop up concert hall Dečje filharmonije“ na trgovima gradova Srbije, kao i letnja turneja po regionu „Filharmonija na točkovima“ sa željom da se klasična muzika približi najmlađima i izađe iz konvencionalnih muzičkih prostora.

Kruna prvog dela sezone 2016, nakon uspešnih koncerata u Ljubljani i Zagrebu u okviru letnje turneje, svakako je bio koncert na prepunom stadionu Tašmajdan u okviru manifestacije „Noć muzike“.

Ulaznice za koncert u Sava Centru koštaju 700, 1.000 i 2.000 dinara, a mogu se kupiti i donatorske VIP karte sa kojima svako ko želi može doprineti daljem razvoju ovog jedinstvenog dečjeg orkestra.

Izvor: Tanjug