Zadužbina Ive Anrića je jedinstvena ustanova

0
Bolnica VITA Novi Sad

Zadužbina Ive Anrića je jedinstvena ustanova u našoj kulturi i proslava 40 godina od njenog nastajanja je lepa prilika da naučnim i osmišljenim načinom učvršćujemo Andrićevo delo u srpskom jeziku, kazao je danas Tanjugu Akademik Miro Vuksanovic, predsednik UO Zadužbine Ive Andrića.

Vuksanović je naglasio da smo sada na pragu 2017. godine kada se navršava 125 godina od rođenja Ive Andrića.

„Dvojbe ne može biti, Andrić je naprevođeniji srpski pisac. To traje dugo i to nije isključivo posledica Nobelove nagrade. Ima dosta nobelovaca koji su gotovo zaboravljeni, a Andrića u svetskoj književnosti održava univerzalonost njegovih romana i pripovedaka.“ kazao je Vuksanović.

Za njega nema dileme da li je Zadužbina završila sve neophodne pripreme za objavljivanje kritičkog izdanja Andrićevih sabranih dela.

„Taj dugo odlagani posao Zadužbina je poverila priređivačkom timu koji čine mladi, odvažni istoričari književnosti. Usvojena su pravila za rad i naša zadužbina je planirala da u 2017. godini bude kritički priređeno pet knjiga pripovedaka što ih je Andrić za života objavio“, kazao je Vuksanović.

Naš akademik je istakao da zadužbina u Andrićevoj jubilarnoj godini planira i objavljivanje svečanog broja godišnjaka koji izlazi tridesetak godina i u celosti posvećen Andrićevom životu i radu.

„U našim planovima je i svečano uručenje Andrićeve nagrade u saradnji sa drugim ustanovama i udruženjima. Srpska akademija nauka i umetnosti već prisprema međunarodni skup o Andriću i očekuje se da će biti saopštena nova saznanja i tumačenja njegovog dela“, kazao je Vuksanović.

Izvor: Brif.rs