Vojvođanski simfonijski orkestar na BEMUS-u

0
Bolnica VITA Novi Sad

Vojvođanski simfonijski orkestar nastupio je prvi put sinoć u okviru 48. Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS) koje se održavaju od 19. oktobra do 1. novembra ove godine.

Pod dirigentskom palicom Emila Tabakova, gostujućeg svetskog dirigenta i dobitnika prestižnih nacionalnih muzičkih nagrada, Vojvođanski simfonijski orkestar izveo je dva koncerta. Prvi deo u kojem je solistički nastup imao i violončelista Dragan Đorđević Suzuki sa orkestrom izveli su dela Dmitrija Šostakoviča, dok su u drugom delu koncerta izveli numere Sergeja Rahmanjinova.

Prema rečima pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesora Miroslava Štatkića, ovo je bilo maestralno izvođenje profesionalnih muzičara, koji su u pravom dosluhu sa dirigentom Tabakovim izveli dela svetskih kompozitora.

„Izuzetno sam ponosan, što je i publika sa oduševljenjem potvrdila, da se jednim stručnim i profesionalnim radom, koji predvodi direktor Roman Bugarin, postižu ovako zapaženi rezultati“ rekao je sekretar Štatkić i dodao da „ je još veća čast, što je ovo i prvi nastup naših simfoničara u okviru održavanja 48. po redu Beogradskih muzičkih svečanosti, koje su prestižni muzički događaj“.

Vojvođanski simfonijski orkestar osnovan je 2011. godine kao naslednik Vojvođanskih simfoničara. Organizovan je po principu ansambla „stađone“ i do sada je ostvario preko 100 koncerata, dostigavši vioske interpretativne standarde. Izveo je preko 70 premijernih programa sa učešćem velikih priznatih domaćih i stranih dirigenata.

Izvor: Brif.rs