Veliko interesovanje za tribinu o Dostojevskom

0
Bolnica VITA Novi Sad

Izuzetno posećena tribina istoričara Milovana Balabana „Dostojevski – pakao i raj ruske duše“ održana je juče na „Tribini mladih“ u Kulturnom Centru Novog Sada. Gost tribine kojoj je prisustvovalo oko 150 ljudi, bila je Fata Eganović, diplomirani filolog srbistike koja je podsetila na bogatu i uzbudljivu biografiju ruskog klasika.

Na tribini je bilo reči o književnom i životnom putu Fjodora Mihailoviča Dostojevskog (1821 – 1881), njegovoj mladosti, robiji i povratku koji će ga izbaciti na površinu javnog života Rusije druge polovine 19. veka. Bilo je to vreme kada je ruska, ali i svetska književnost, postala bogatija za dela kao što su “Zapisi iz podzemlja”, “Zločin i kazna”, Zli dusi”, “Braća Karamazovi,” „Kockar“, „Idiot“ i druga.

Na početku tribine Balaban je kazao da Dostojevski slovi i za pravoslavnog filozofa, ali i proroka u najpozitivnijem smislu te reči.

– Njegov “Veliki inkvizitor” govori o poslednjim vremenima, kao i o strategiji vođenja sveta ka pobedi čoveko-boga na uštrb Bogo-čoveka, odnosno samog Hrista – rekao je Balaban.

On je dodao i da Dostojevski antiherojima koji ovaj svet vide kao đavolji haos i teže da ga ili unište ili u totalu ovladaju njim, u svojim književnim delima suprotstavlja heroje, koji su čuvari one eshatološke istine, samog Gospoda Isusa Hrista, koji će ovladati svetom posle svih muka kroz koje će on proći.

Balaban je stoga akcenat  stavio na Dostojevskog kao tragaoca za Hristom i pozitivnog proroka, koji iz svog ličnog iskustva sagledava pakao i raj sopstvene duše, ruske duše, ali i čitavog čovečanstva, dajući pravoslavlju, ali i Rusima kao narodu, specifičnu ulogu u celokupnoj istoriji čovečanstva.

Izvor: KCNS