Veliko interesovanje Novosađana za tribinu o Tolstoju

0
Bolnica VITA Novi Sad

Tribina istoričara Milovana Balabana “Tolstoj – tragični div iz Jasne Poljane,” održana je sinoć u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Gost tribine bila je Fata Eganović, diplomirani filolog srbistike. Više od osamdeset posetilaca prisustvovalo je tribini o životu i delu Lava Nikolajeviča Tolstoja.
Na predavanjuje stavljen akcenat na Lavu Nikolajeviču Tolstoju (1828 – 1910), kosmopoliti, pacifisti, svetski poznatom mirotvorcu, ali i velikanu koji nije uspeo da prihvati pravoslavlje i koji do kraja života nije uspeo da nađe sopstveni mir i utehu.
U uvodnom delu, Eganovićeva je podsetila na Tolstojev životni i književni put.
Tolstoj spada u vrh, kako ruske, tako i svetske književnosti. Bio je pisac, ali i mislilac i filozof čiji je pogled na svet proizveo krajnji pacifizam oličen u životnom motu „ne suprotstavljati se zlu nasiljem”.
Eganovićeva je istakla da je ovaj ruski klasik i najveći realista svog doba autor romana “Rat i mir”, “Ana Karenjina” kao i mnoštva pripovedaka koje prikazuju rusko i evropsko društvo tadašnjeg vremena, kao i politička i strateška kretanja i previranja u tadašnjoj Evropi.
Pošto je podsetio da su Tolstojeva dela najprevođenija, te da ga je 125 američkih i britanskih književnika, učesnika ankete koja je trajala nekoliko godina, proglasilo najboljim piscem u poslednja dva veka, Balaban je govorio o Tolstoju kao filozofu, koji posle sticanja velike književne slave upada u krizu.

“Počinje da traži smisao života, uvidevši da slava i sve ostalo što je imao rođenjem i stekao tokom života ne mogu da zadovolje, osmisle i zamene onaj suštinski deo čoveka – njegovu žeđ i potrebu za Bogom. Zbog toga, on sve svoje snage usmerava u potragu za Bogom, pokušavajući prvo u pravoslavnoj crkvi, a posle toga i u ostalim religijama, uključujući i budizam, da nađe utehu za svoja duševna stradanja. Ipak, do kraja ne nalazi smirenje, mada je formirao neku vrstu sopstvenog učenja sa značajnim brojem sledbenika”, zaključio je Balaban.