Veliko interesovanje Novosađana za tribinu o Tolstoju

0

Tribina istoričara Milovana Balabana “Tolstoj – tragični div iz Jasne Poljane,” održana je sinoć u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada.

Gost tribine bila je Fata Eganović, diplomirani filolog srbistike. Više od osamdeset posetilaca prisustvovalo je tribini o životu i delu Lava Nikolajeviča Tolstoja.
Na predavanjuje stavljen akcenat na Lavu Nikolajeviču Tolstoju (1828 – 1910), kosmopoliti, pacifisti, svetski poznatom mirotvorcu, ali i velikanu koji nije uspeo da prihvati pravoslavlje i koji do kraja života nije uspeo da nađe sopstveni mir i utehu.
U uvodnom delu, Eganovićeva je podsetila na Tolstojev životni i književni put.
Tolstoj spada u vrh, kako ruske, tako i svetske književnosti. Bio je pisac, ali i mislilac i filozof čiji je pogled na svet proizveo krajnji pacifizam oličen u životnom motu „ne suprotstavljati se zlu nasiljem”.
Eganovićeva je istakla da je ovaj ruski klasik i najveći realista svog doba autor romana “Rat i mir”, “Ana Karenjina” kao i mnoštva pripovedaka koje prikazuju rusko i evropsko društvo tadašnjeg vremena, kao i politička i strateška kretanja i previranja u tadašnjoj Evropi.
Pošto je podsetio da su Tolstojeva dela najprevođenija, te da ga je 125 američkih i britanskih književnika, učesnika ankete koja je trajala nekoliko godina, proglasilo najboljim piscem u poslednja dva veka, Balaban je govorio o Tolstoju kao filozofu, koji posle sticanja velike književne slave upada u krizu.

“Počinje da traži smisao života, uvidevši da slava i sve ostalo što je imao rođenjem i stekao tokom života ne mogu da zadovolje, osmisle i zamene onaj suštinski deo čoveka – njegovu žeđ i potrebu za Bogom. Zbog toga, on sve svoje snage usmerava u potragu za Bogom, pokušavajući prvo u pravoslavnoj crkvi, a posle toga i u ostalim religijama, uključujući i budizam, da nađe utehu za svoja duševna stradanja. Ipak, do kraja ne nalazi smirenje, mada je formirao neku vrstu sopstvenog učenja sa značajnim brojem sledbenika”, zaključio je Balaban.

Pravila komentarisanja:

Portal Brif.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže psovke, vređanje, pretnje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo koje vrste neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Brif.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.