Veliki značaj digitalizacije kulturnog nasleđa

0
Bolnica VITA Novi Sad
Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je cilj procesa digitalizacije državnih ustanova usmeren na to da svaka sala u ruralnim područjima zemlje bude opremljena tako da može da prikazuje digitalne snimke raznih kulturnih događaja.

Vukosavljević je, otvarajući dvodnevnu regionalnu digitalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2017“, rekao da je Srbija, kada je u pitanju digitalizacija kulturnog nasleđa, solidno plasirana i ne zaostaje mnogo za zemljama regiona.

Pre šest meseci je osnovano Odeljenje za digitalizaciju, koja predstavlja strateško opredeljenje Vlade Srbije, podsetio je on, dodavši da je ovo prvi put da se strateški pristupi jednom tako složenom procesu kao što je digitalizacija u kulturi.

Ministar je ukazao na to da se svet nalazi u digitalnoj eri, i da Srbija mora da ide u korak sa razvijenijim nacijama u ovoj oblasti.

Ovo je doba u kojem ceo svet digitalizuje kompletno svoje kulturno nasleđe. Kada je reč o regionu, naša zemlja ne zaostaje na tom planu i vrlo je solidno plasirana, istakao je Vukosavljević.

Četvrtu godinu zaredom „Kolor medija komjunikejšns“ organizuje ovu konferenciju, koja će trajati 7. i 8. septembra.

Izvor: Vlada Srbije