Večeras otvaranje izložbe „Prva zemlja“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Međunarodna izložba skulpture u terakoti „Prva zemlja“ studenata Akademija iz Novog Sada, Banske Bistrice i Ciriha biće otvorena 1. novembra u 19h. Izložbu će posetioci moći da vide do 10. novembra, navodi se u saopštenju Studentskog kulturnog centra Novi Sad.

Seminar skulpture u terakoti koji realizuje Akademija Umetnosti u Novom Sadu u saradnji sa Centrom za likovnu i primenjenu umetnost Terra iz Kikinde održava se 10 godina u kontinuitetu.

Na seminaru studenti vajarstava Akademije umetnosti Novi sad realizuju skulpture većeg formata u profesionalnim uslovima međunarodnog simpozijuma.

Prvi put 2017. godine seminar je dobio međunarodni karakter i pored novosadskih sudenata učestvovali su profesori i studenti iz Banske Bistrice i Ciriha. Na taj način uspostavljena je saradnja koja podiže ovaj seminar na međunarodni nivo.

Zemlja je materijal specifičan za područje Vojvodine, prisutna u arhitekturi, grnčarstvu i tokom istorija uticala je na formiranje karakteristika samog podneblja i naroda koji tu žive.

Samim tim ostavlja značajan trag i na umetnost koja tu nastaje. Ova izložba na taj način promoviše ne samo radove nastale u terakoti, već i samo područje i njegove karakteristike na međunarodnom nivou.

Izvor: www.skcns.org

POSTAVI ODGOVOR