Uskoro počinje džez čarolija

0
Foto: kcns.org.rs
Bolnica VITA Novi Sad

U susret 19. Novosadskom džez festivalu, koji će biti održan od 15. do 18. novembra, u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada upriličena je druga najavna konferencija za novinare.

Direktor KCNS Bojan Panaotović izrazio je nadu da će ovaj festival biti prisutniji u svim velikim medijima, pošto je Novi Sad, zahvaljujući direktoru Fondacije “ Novi Sad 2021“ Nemanji Milenkoviću i njegovim saradnicima, uspeo da se izbori za titulu Evropska prestonica kulture, a zahvaljujući višedecenijskom prilježnom radu Vesne Kaćanski, Novosadaski džez festival postao je jedan od kulturnih simbola ovog grada.

„Suština džeza je da ta sloboda i razbarušenost rastaču svaku uštogljenost i konzervativizam, uskogrudost i gledanje „preko nišana“, naročito kod nas na Balkanu“ rekao je Panaotović, dodavši da se ovakvog festivalskog programa ne bi postidela ni jedna evropska i svetska prestonica.

Ove godine započeta je saradnja Fondacije „Novi Sad 2021“ i Kulturnog centra Novog Sada u vidu realizacije predfestivalskih aktivnosti od 11. do 14. novembra i programskog dela glavnog programa festivala 15. novembra u pozorištu „Ujvideki Szinhaz“.

Reč je o promociji mladih novosadskih muzičara i njihovih kolega iz drugih evropskih prestonica – nekadašnje prestonice Pečuja (2010), buduće prestonice Plovdiva (2019) i austrijskog grada kandidata za titulu prestonice – Sankt Peltena (2024).

Direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković naglasio je važnost podizanja kapaciteta institucija kroz programsko osnaživanje, u cilju pružanja doprinosa i prilagođavanja ciljevima i principima koncepta projekta Novi Sad 2021 – Za nove mostove. „Za Fondaciju je od izuzetne važnosti stvaranje mogućnosti za afirmaciju i promociju mladih umetnika, kao i uslova za razvoj publike, predstavljanjem novih uzbudljivih gradskih koncertnih prostora koji kulturne sadržaje čine pristupačnim svima“  istakao je Milenković i pozvao sve da posete Novosadski džez festival 2017. godine.

Urednica i izvršna producentkinja Festivala Vesna Kaćanski naglasila je da će se  prvi dan glavnog programa realizovati u Novosadskom pozorištu Ujvideki Szinhaz, 15. novembra, kada će nastupiti džez orkestri: Trio „AFIUM“ (Pečuj, Mađarska), Grossmutterchen Hatz & Klok (Sankt Polten, Austrija) i Karageorgiev Quartet (Plovdiv,Bugarska. Novosadski džez festival svoj glavni program nastaviće  u Srpskom narodnom pozorištu, od 16. do 18. novembra – rekla je Kaćanski naglasivši da je veliki uticaj na program Festivala i ove godine imao Adam Klemm.

Ona je dodala i da će posle svake večeri biti priređen džem sešn, omiljeni program mnogih Novosađana, koji ujedno predstavlja značajno iskustvo mladim muzičarima.

Prvi nastup ovogodišnjeg festivalskog programa u Srpskom narodnom pozorištu rezervisan je za Novosadski big bend koji predvodi dirigent Fedor Vrtačnik. On je kazao da će se koncert sastojati iz dve celine – promocija novog CD-a ovog orkestra „Polaris“, objavljenog pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a u drugom delu nastupiće američka pevačica Deniz King. Ona će predstaviti moderne aranžmane kompozicija iz svog redovnog repertoara.

„Ovaj festival velikim čini i to što ove godine na programu imamo dva big benda. Ne verujem da se mnogi veliki festivali mogu da podičiti tom činjenicom“ rekao je Vrtačnik.

Cena pojedinačne ulaznice za koncertno veče u Novosadskom pozorištu – Újvideli szinház je 400,00 dinara. U Novosadskom pozorištu – Újvideli szinház se pojedinačne ulaznice prodaju samo 15. novembra. Vreme prodaje od 11 – 20h. Cena pojedinačnih ulaznica za koncertne večeri u Srpskom narodnom pozorištu iznosi 800,00 dinara. Vreme prodaje od 11 – 20h. Cena kompleta ulaznica  za sve četiri večeri iznosi 2.300,00 dinara.

Izvor: kcns.org.rs

POSTAVI ODGOVOR