Uskoro i opera po Sremčevom „Pop Ćiri i pop Spiri“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić danas je razgovarao sa Gordanom Dragovićem, profesorom na Katedri za opersku režiju i glumu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Tema sastanka bila je mogućnost dalje saradnje sa profesorom Dragovićem posebno nakon potpisivanja sporazuma o saradnji između Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Narodnog pozorišta u Beogradu gde je on, kao doajen operske scene, proveo veći deo svog radnog angažmana.

Sekretar Štatkić istakao je da je trenutno u pripremi opera „Pop Ćira i pop Spira“ po najpoznatijem delu Stevana Sremca, za čije izvođenje je muziku uradio akademik Dejan Despić.

„Veliki projekat će biti realizovan u saradnji Narodnog pozorišta i SNP, a to veliko delo i u operskom izvođenju treba da zadrži komičnu nijansu, što jeste zahtevan i obiman zadatak oba nacionalna teatra, pa je uloga ljudi sa bogatim iskustvom neprocenjiva“, dodao je pokrajinski sekretar.

Prema Dragovićevom mišljenju, uloge u ovom delu trebalo bi da nose eminentna imena, uključujući i ona izvan naših granica, „ali u projekat treba da se uključe i naši mladi talenti, kojima će ovo izvođenje biti veliko i dragoceno iskustvo“.

Profesor Dragović je, inače, poznat i po tome što je napisao čuveni „Leksikon baleta scenskog umetničkog plesa“ koji obuhvata četiri veka njegovog postojanja, sa detaljnim opisom 750 izvedenih baletskih predstava.
Izvor: Saopštenje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama