U Muzej Vojvodine „Dodir stakla“

0
muzej
Bolnica VITA Novi Sad

U Muzej Vojvodine večeras u 18 časova, otvara se izložba savremenog nordijskog stakla „Dodir stakla“ u organizaciji Ambasada Danske, Finske, Norveške, Švedske i Muzeja Vojvodine.

Na izložbi će biti predstavljeni predmeti od stakla koji su inspirisani starim tradicijama izrade stakla sa severa, ali isto tako odražavaju uticaje modernog dizajna stvarajući spoj karakterističan za nordijski pristup dizajnu.

80 eksponata plod su veštine i znanja majstora iz 13 poznatih staklara, a u saradnji s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Ovi predmeti, osmišljeni pre nekoliko decenija, i danas se izrađuju stapajući se sa savremenim predmetima izrađenim od 2010. do 2014. godine, čineći jednu aktivnu i plodnu scenu.

Na izložbi su svojim ostvarenjima zastupljene fabrike stakla Holmegord, ARCHITECTMADE i Lene Bjere Dizajn iz Danske; fabrika stakla Itala, Lasismi i galerija Mafka & Alakoski iz Finske; fabrike stakla Hadeland, Jevik i Magnur, kao i studio Nestetangen iz Norveške; fabrike stakla Moleros, Skrufs i Nibru iz Švedske.

Autorka izložbe je Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara u Zagreb, a kustos izložbe u Novom Sadu je Aleksandra Stefanov, istoričarka umetnosti Muzeja Vojvodine.

Izvor: RTV