U Martinu otvorena izložba „Iza gora i dolina – Tri veka Slovaka u Vojvodini“

0
Bolnica VITA Novi Sad

Zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Nebojša Kuzmanović govorio je juče u Slovačkom narodnom muzeju u Martinu, u Slovačkoj, na otvaranju izložbe „Iza gora i dolina – Tri veka Slovaka u Vojvodini“ koju je pripremio Muzeja Vojvodine.

„Od vremena naseljavanja u 18. veku, do danas, Slovaci su ostavili dubok trag u istoriji i kulturi Vojvodine. Time su dali nemerljiv doprinos bogatstvu različitosti naše pokrajine, a time i cele Srbije“, rekao je, uz ostalo, Kuzmanović.

Način na koji Srbija brine o nacionalnim manjinama, prema njegovim rečima, može da poslužio kao model i na širem, evropskom planu.

„Postoje nacionalni saveti nacionalnih manjina, njihove matice, novine i časopisi, pozorišta i muzeji, kulturno-umetnička društva, dakle čitava lepeza onoga što zovemo nacionalna kultura. I čime se, naravno, svi ponosimo“, dodao je Kuzmanović.

On je podsetio i na tradicionalno dobre odnose Slovaka i Srba građene kroz istoriju koja je zabeležila niz svetlih primera koji nikada ne smeju da se zaborave.

„Tako ćemo u dogledno vreme u mestu Rača nadomak Sremske Mitrovice podići spomenik slovačkom pesniku Svatopluku Osvaldu. On je kao dobrovoljac srpske vojske 1876. godine poginuo u ratu protiv Turaka“, rekao je Kuzmanović.

Na otvaranju izložbe „Iza gora i dolina – Tri veka Slovaka u Vojvodini“ koja će biti otvorena do 27. novembra, govorili su i ambasador Srbije u Slovačkoj Šani Dermaku, direktorka Slovačkog narodnog muzeja u Martinu Marija Halmova, direktor Muzeja Vojvodine dr Drago Njegovan i viši kustos tog muzeja Ana Sec-Pinćir.
Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama