Sve veća podrška savremenoj književnosti

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić razgovarao je danas sa poznatim književnikom Perom Zupcem o stanju na našoj savremenoj književnoj sceni.

„Što kroz konkursno sufinansiranje od strane Sekretarijata, što kroz izdavačku delatnost Zavoda za kulturu Vojvodine, za podršku izdavaštvu u ovoj godini opredeljeno je 25 miliona dinara. Cilj nam je da se izda oko 150 naslova i 30 reprezentativnih izdanja“, precizirao je Štatkić.

On je dodao da jedan od važnih prioriteta i promocija naše književnosti na evropskoj sceni, ali i drugim delovima sveta, pa je „akcenat stavljen i na prevođenje dela sa srpskog jezika na desetak evropskih i na kineski jezik“.

Prema Zupčevoj oceni, u Srbiji, a samim tim i Vojvodini, prisutna je blaga oseka književnih dela, a ono što ipak ohrabruje jeste činjenica da se odlični pesnici i prozni pisci i dalje pojavljuju u manjim gradovima.

„To je nastavak jednog sjajnog niza pisaca koje je Vojvodina davala našoj književnosti, a koji, uz ostale, čine Milan Nenadić, Stevan Protić, Ranko Trifunović, Branislav Zubović, Goran Labudović, Boško Terzić“, rekao je Zubac.

S obzirom da će se 25. novembra 2018. navršiti vek od prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji, svakako najznačajnijeg događaja u istoriji prostora severno od Save i Dunava, Zubac je predložio da se tim povodom od naredne godine ustanovi posebna književna nagrada.

Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama