Štatkić: Promocija dela domaćih autora

0
Bolnica VITA Novi Sad

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama profesor Miroslav Štatkić juče je u Pokrajinskoj vladi razgovarao sa Isidorom Žebeljan, istaknutom srpskom kompozitorkom i redovnom članicom SANU.

Tema razgovora je bila mogućnost dalje saradnje, s obzirom na to da je Isidora Žebeljan do sada napisala 25 kompozicija za različite instrumentalne, vokalno-instrumentalne i vokalne ansamble: od kompozicija za solo instrument, preko kamerne i simfonijske muzike, do opere.

Prema rečima sekretara Štatkića, kulturna politika resornog sekretarijata, pored negovanja fundamentalnih kulturnih vrednosti, jeste i promocija i popularizacija domaćih autora, bez obzira da li se radi o muzici, književnosti ili likovnom stvaralaštvu.

„Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je naš Vojvođanski simfonijski orkestar u proteklom periodu postigao zapažene rezultate, a verujem da će ih postizati širenjem repertoara kompozicijama domaćih autora,“ rekao je sekretar Štatkić.

On je dodao da su za pohvalu i gudački i kamerni orkestar iz Zrenjanina o kojima brine Zavod za kulturu Vojvodine. Ideja je, smatra resorni sekretar, da se izvode dela naših kompozitora Srđana Aćimovića, Ivana Jeftića, Stevana Božića i mnogih drugih zapaženih stvaralaca.

Posebno je važno da se Novi Sad, kao Evropska prestonica kulture 2021. godine i Omladinska prestonice 2019. godine, predstavi kao dostojna prestonica muzičkih ostvarenja, koja su svima za ponos.
Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama