Šerbedžija večeras u novosadskom SNP

0
Bolnica VITA Novi Sad

Glumac Rade Šerbedžija sa svojim orkestrom „Zapadni kolodvor“ nastupiće večeras u novosadskom Srpskom narodnom pozorištu, a sutra će održati koncert „Uzalud je budim“ u Sava Centru.

Šerbedžija je ranije na konferenciji za novinare najavio da će na koncertima u Beogradu i Novom Sadu izvesti i neke nove pesme, da će „biti prostora da se na bini nenajvljeno pojave njegovi prijatelji Đorđe Balašević i Saša Lošić“, a specijali gost biće 21-godišnja pevačica Danica Krstić.

Prethodno će u beogradskom Medija centru u 13 sati biti organizovan razgovor sa Šerbedžijom povodom novog izdanja njegove autobiografske proze „Do poslednjeg daha“, kao i zbirke izabrane poezije „Stranac“, najavio je pokret „Novi optimizam“.

Na promociji knjiga će, pored Šerbedžije, govoriti i dramaturškinja, kolumnistikinja i osnivač Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, reditelj Dejan Mijač, novinar Dragan Kremer, dok će moderator biti Aleksandar Đuričić.

„Do poslednjeg daha“ je knjiga autobiografskih zapisa u kojoj slavni glumac otvoreno govori o događajima i ljudima koji su presudno uticali na njegov život i umetničku karijeru.

Ova knjiga je 2004. objavljena u Hrvatskoj i Sloveniji, a Šerbedžija je specijalno za srpsko izdanje autobiografije napisao ove godine dva nova poglavlja.

Dodatnu atrakciju ove knjige predstavlja serija crno-belih Šerbedžijinih fotografija koje je poznati fotograf Vladan Elaković snimio početkom ove godine u Santa Moniki.

U predgovoru „Stranca“ Nikola Petković piše: „Pisana između ekstraliterarnih toposa Zagreba, Beograda, Ljubljane, Londona, Moskve, Provanse… i literarnih i artističkih persona, Vladimira Majakovskog, Arsena Dedića, Danila Kiša, Žike Pavlovića, Edvarda Munka… ali i njegove nuklearne porodice, Šerbedžijina knjiga je knjiga o ratu, žrtvi, novim počecima kojima nisu prethodila iskustvena ni egzistencijalna dovršenja“.

Izvor: Tanjug